Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
TRIORUL PENTRU CEREALE
GUTJAR ES MULLER.
În vederea utilizării seminţelor de cereale şi plante tehnice ca material de însămânţare este necesară atât eliminarea corpurilor străine, care se diferenţiază de seminţele culturii agricole în general, prin caracteristicile lor fizice, cât şi îndepărtarea seminţelor cu capacitate germinativă scăzută, a celor slab dezvoltate sau a spărturilor de seminţe. Având în vedere toate aceste aspecte, necesitatea şi obligativitatea curăţirii şi sortării seminţelor de cereale şi plante tehnice constituie o cerinţă esenţială pentru a se asigura condiţiile optime de păstrare, comercializare şi procesare în vederea consumului a acestor categorii de produse agricole. Prin operaţiile de curăţare şi sortare se urmăreşte obţinerea urmӑtoarelor avantaje: creşterea purităţii produsului; condiţii mai bune de păstrare; reducerea volumului de transport şi depozitare; conservabilitate maximă a calităţilor nutritive pe timp îndelungat; menţinerea însuşirilor nutritive şi de valoare biologică ale produselor agricole.
Aceste operații de curățare și sortare se făceau cu ajutorul trioarelor. Triorul este o mașină agricolă prevăzută cu un cilindru (având pe fața interioară mici alveole) care, prin rotire, separă semințele de anumite impurități. În funcție de tipul de cereale care se procesează, perforațiile pot fi rotunde sau oblice. În prima parte a tamburului perforațiile sitelor sunt mai mici decât boabele cerealelor, permițând eliminarea boabelor sparte, bucăților de pământ și a impurităților mai mici decât boabele de cereale.
În continuare, perforațiile sitelor tamburului au dimensiuni mai mari pentru selectarea cerealelor. Reziduurile mai mari decât bobul cad prin capătul tamburului. Pentru a evita înfundarea perforațiilor sitei tamburului, acesta trebuie prevăzut cu un sistem de curățare (cu role sau perii) astfel încât procesul de separare al cerealelor de impurități să fie unul eficient și fără întreruperi.
În imagine vă prezentăm un trior achiziționat din localitatea Săcele, județul Brașov, având ca datare anul 1926, fiind fabricat la Uzinele GEP-GYAR BUDAPESTEN. Este un utilaj cu acționare manuală, compus din corpul propriu-zis de oțel, coșul de alimentare, sitele coșului, manivela cu mecanismul de acționare prin curea, cilindrul rotativ cu alveole și gura de evacuare.
Vă așteptăm să vizitați colecțiile noastre, unde puteți admira și alte utilaje și mașini agricole pentru selecția și prelucrarea cerealelor.
Muzeograf Adrian Stroe
Foto: Elena Slujitoru