Muzeul Național al Agriculturii prezintă: TOCĂTOARE PENTRU FURAJE
Tocătoarea prezentată a fost produsă de fabricile BACHER R.-MELICHAR T BUDAPEST, din Ungaria, la începutul secolului al XX-lea și este destinată pregătirii furajelor pentru hrana animalelor, fiind un tip complex, de productivitate relativ mare, destinat gospodăriilor cu un număr mare de animale. Părțile componente ale tocătoarei sunt:
– subansamblul batiu – compus din piesele cu rol de susținere: pereții laterali, gura de alimentare, jgheabul de alimentare și picioarele de sprijin;
– subansamblul de acționare și de lucru – compus din piesele de lucru pentru tăierea furajelor și accesoriile pentru acționarea lor: roțile cu manivelă pentru acționarea manuală, toba cu cuțite, cei 2 cilindri profilați, mecanismul de antrenare cu roți dințate.
Utilajul este construit pentru acționarea manuală, de către una sau două persoane, iar de la axul manivelei, mișcarea este transmisă elementelor de lucru (toba cu cuțite și cilindrii de alimentare), prin intermediul unui sistem de roţi dințate. Astfel, materialul de tocat (tulpini de porumb, iarbă) este introdus manual în jgheabul de alimentare, de unde este preluat de cilindrii profilați și dus către toba de tocare, unde este porționat la dimensiunea dorită, iar ulterior amestecat cu mălai, tărâțe și sare, pentru a putea fi consumat integral de către animale – bovine, ovine, caprine.
Mașina a fost achiziționată din satul Snagov, comuna Dridu, județul Ialomița, și este funcțională și astăzi. Aceasta, cât și alte mașini de prelucrare a furajelor, le puteți viziona în expozițiile muzeului nostru.
Muzeograf Adrian Stroe
Foto: Elena Slujitoru
Sari la conținut