Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

SANIA DE AGREMENT DIN FĂGĂRAȘ

Amintirile despre plimbările din iernile trecute, albite de vreme, dar şi de zăpadă, ne îndreaptă gândul spre sanie, spre lumea satelor româneşti cu uliţi înguste şi troienite de zăpadă.

Farmecul zilelor de iarnă petrecute la bunici, ceaiul cald şi pătura groasă, soba fierbinte din care se auzeau trosnetele lemnelor arzând, completează o imagine a iernilor de altădată.

Muzeul Naţional al Agriculturii aduce în atenţia publicului vizitator posibilitatea de a vedea sania de agrement din județul Brașov, zona Făgărașului. Cum arată o astfel de sanie? Masivă, simplă, din lemn, întâlnită în satele din regiunile depresionare. Este un mijloc de transport solid, realizat de meşterii cioplitori în lemn, prevăzut cu apărători pentru faţă şi spate şi tălpi late pentru o alunecare în siguranţă.  La construcția acestei sănii s-a folosit lemn de fag şi brad, fiindu-i atașate elemente de feronerie evidenţiate prin originalitate.

Culoarea saniei este albastru ultramarin, care aduce o notă de eleganță în plus.

Într-o sanie ca aceasta puteau să intre mai multe persoane. Alaiul nunţilor din perioada de iarnă cuprindea şi astfel de sănii, în care familiile nuntaşilor parcurgeau uliţele satelor spre biserică.

Fie că suntem tineri sau vârstnici, amintirea sau dorinţa plimbării cu sania trasă de cai este un motiv suficient de întemeiat pentru a vizita muzeul nostru. Vă invităm la o depănare a poveştilor de iarnă din lumea satelor, propunând vizualizarea întregii colecţii de sănii.

                                                                                                                                                                                                                                                                   Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu

Foto: Ștefan Olteanu

Sari la conținut