Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
Reconstruirea Hanului Ancuţei
În patrimoniul muzeului găsim o corespondenţă semnată de doctorul Ernest Ene şi adresată lui Aureliu Popescu, soţul Leliei Urdărianu, proprietara Fermei Agricole Perieți. Scrisoarea este trimisă din Moldova, localitatea Muncel, la data de 24 iunie 1935.
Boierul muncelean Ernest Ene, membru important al Partidului Ţărănist în perioada interbelică, îi povesteşte amicului „Aurică” despre insistenţele sale, încununate cu succes, de altfel, către „tânărul proprietar” al „străvechiului han” pentru a redeschide localul sub aceeaşi denumire: Hanul Ancuţei. Explică, mai apoi, cât de greu se desfăşoară aprobarea actelor necesare deschiderii şi roagă pe Aureliu Popescu să intervină la cunoştinţele sale politice pentru a promova reconstituirea acestui „monument istoric”. La final face o invitaţie destinatarului de a îl vizita ori de câte ori va trece prin Moldova.
În afară de importanţa acestei scrisori ca act de renaştere a Hanului Ancuţei, elogiat în scrierile lui Mihail Sadoveanu, se poate observa, citind printre rânduri, implicarea boierilor pentru protejarea şi revigorarea istoriei locului de unde provin şi a monumentelor istorice aparţinătoare acelei zone. Comunicarea, susţinerea şi insistenţele doctorului Ernest Ene, aşa cum se regăseşte înscris pe antetul personalizat la hârtiei de corespondenţă, au dus la reconstruirea Hanului Ancuţei cu respectarea normelor de reconstituire, readucere la forma iniţială, a unui monument istoric care va deveni mai târziu unul din simbolurile culturale ale Moldovei.
Muzeograf Andreea Panait