Deprecated: Required parameter $parent follows optional parameter $field in /home/muzeulagricultur/public_html/wp-content/plugins/museumwp-toolkit/includes/redux/extensions/ow_repeater/ow_repeater/field_ow_repeater.php on line 46

Proiect de intervenţii la Biserica de lemn ”Sf. Nicolae”, monument istoric şi de arhitectură sec. XVIII (aflat la poziţia 23B011 pe Lista Patrimoniului Cultural Naţional şi IL-II-m-A-14075 pe Lista Monumentelor Istorice din Judeţul Ialomiţa).

În anul 2019, Consiliul Județean Ialomița a semnat contractul de finanţare pentru proiectul:  Restaurare şi  conservare Biserica de lemn „Sf. Nicolaedin municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa, COD SMIS 116941, în cadrul apelului de proiecte Programul Operaţional Regional 2014-2020/Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural / Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural Apel de proiecte: POR/2017/5/5.1/SUERD/1, apel de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în ce privește Aria prioritară 3 a SUERD “Promovarea culturii și a turismului, a contactelor directe între oameni”. Proiectul are ca obiectiv general conservarea, protejarea, promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural al judeţului Ialomiţa, prin realizarea de investiţii specifice pentru restaurarea şi conservarea Bisericii de Lemn „Sf. Nicolae” din patrimoniul Muzeului Național al Agriculturii și se va desfășura în perioada 2019-2022.

Lucrările au început în data de 18.08.2020. În prezent, la exterior, se montează eșafodajul peste care se va monta o învelitoare necesară executării operației de tratare a lemnului bisericii cu CO2, biocidare și ignifugare. Operația este executată de S.C. AXA RECONTRUCT SRL. cu sediul în Sighetu Marmației, str. Traian, nr. 6-8, jud. Maramureș și în acest moment este realizată în proporție de 95%.

La interior se execută lucrări de curățire a picturii bolții de fumul și ceara depuse și pregătirea acesteia pentru biocidare. Aceste lucrări se execută conform proiectului sub îndrumarea biologului și sunt executate de pictorii Cornelia și Dinu Săvescu, experți ai Ministerului Culturii. Operația este realizată în acest moment în proporție de 70%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *