Deprecated: Required parameter $parent follows optional parameter $field in /home/muzeulagricultur/public_html/wp-content/plugins/museumwp-toolkit/includes/redux/extensions/ow_repeater/ow_repeater/field_ow_repeater.php on line 46
Muzeul Național al Agriculturii prezintă: Paștele Blajinilor.
În prima zi de luni după Duminica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor (Paștele Morților, Lunea Morților), dedicat spiritelor moșilor și strămoșilor. Cine sunt blajinii? Un popor creștin cu oameni blânzi, pașnici, evlavioși, care trăiesc într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Ei sunt anunțați că a sosit Paștele de către româncele care aruncă pe apele curgătoare coji de ouă de la pască și cozonac ori pe cele sparte în timpul înroșitului. În acestă zi, credincioșii se adună în cimitire, tămâiază mormintele, împart alimente de sufletul morților – pască, cozonac, vin, ouă roșii și ”croșetate” (desenate) cu diverse motive, numele răposaților, numele sărbătorii (”Paștele Blajinilor”) ori ”Cristos a înviat” – și întind mese comune abundente (carne, pește, brânză…) pe pământ, peste și printre morminte, petrecând cu cei ”de dincolo”, uneori, până la apusul soarelui.
Ritualul acestei sărbători – în sensul pregătirii și trăirii ei intense, al abundenței ofrandelor (în special cele din pâine) – este remarcabil cu deosebire la comunitățile de români basarabeni sau bucovineni și chiar și acolo unde s-au refugiat în timpul ultimului război mondial.
Sursa: Răzvan Ciucă, Viorica Croitoru-Capbun, Pâinea de neamul românesc, Editura STAR TIPP, Slobozia, 2001
Foto: Ștefan Olteanu – Paștele Blajinilor, Slobozia Mare, Republica Moldova, 1997

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *