Obiceiuri străvechi, ce se practicau în ajunul zilei Sf. Andrei, sunt păstrate și valorificate, în fiecare an, la Muzeul Național al Agriculturii. Miercuri, 29 noiembrie 2023, elevii clasei I A (prof. înv. primar Iuliana Moga), de la Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, au făcut turte cu usturoi, au semănat grâu, au primit crenguțe de pomi fructiferi, pe care să le păstreze în apă, pentru a înflori, până la Anul Nou. „Colacul este făcut din pâine dospită, punând în mijlocul lui un cățel de usturoi. Dus acasă, colacul este așezat într-un loc călduros, unde este lăsat vreme de o săptămână. Dacă răsare usturoiul din mijlocul colacului, fata știe că va avea noroc. Dacă usturoiul nu răsare, e semn de ghinion… Grâul este utilizat pentru aflarea norocului. Toți ai casei seamănă grâu în câte o strachină cu pământ. Îi va merge bine, va fi sănătos cel al cărui grâu va răsări cel mai bine și va crește frumos. În alte părți, grâul se pune în apă curată și, dacă răsare, se zice că acel ce l-a pus, va avea noroc. Tot în acest scop se pun în apă și ramuri cu muguri, pentru a îmboboci. Aceste crenguțe înflorite sunt viitoarele sorcove de la Sfântul Vasile.” (T. Pamfile, Sărbătorile la români, 1997, pg. 219-229). Activitatea copiilor a primit și binecuvântarea P.S. Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, aflat într-o scurtă vizită la muzeu.
Coordonatori: Magdalena Petre-Filip, muzeograf; Angelica Buzoianu, bibliograf; Voica Dragomir, referent.
Sari la conținut