Deprecated: Required parameter $parent follows optional parameter $field in /home/muzeulagricultur/public_html/wp-content/plugins/museumwp-toolkit/includes/redux/extensions/ow_repeater/ow_repeater/field_ow_repeater.php on line 46

 Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

 O nouă achiziție la M.N.A.

 Nu foarte de mult timp Muzeul Național al Agriculturii și-a îmbogățit patrimoniul muzeal textil cu trei piese donate de d-na Stanciu Ștefana din localitatea Amara, jud. Ialomița. Aceasta, fostă lucrătoare la covoare, a dorit să lase pentru generațiile viitoare o parte din lucrurile pe care ea le-a îndrăgit mult. Este vorba de un gherghef și două carpețele țesute în gherghef.

Ghergheful este un război de țesut tradițional, în care se țese pe verticală, mai vechi decât războiul de țesut tradițional, orizontal pe care îl cunoaștem de la bunici. Donatoarea a urzit ghergheful pe care a lucrat din anul 1956 și a început să țeasă două carpețele cu modele diferite, unul național și unul oltenesc, în exprimarea doamnei, adică unul cu motive geometrice și unul cu motive florale, pe care nu le-a terminat. Ca fire de lucru a folosit bumbac la urzeală și PNA colorat  la bătătură.  Nu le-a terminat, în ideea  să se vadă lucrul efectiv la gherghef. Pe lângă obiectul amintit, aceasta mai donează două carpețete țesute de dânsa, lucrate prin anul 1960.

Toată această donație se află acum expusă la Muzeu, completând expoziția permanentă La pas prin lumea satului. Vă asteptăm să ne vizitați!

Muzeograf Fănica Gherghe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *