Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Mucenicii – 9 martie

„Pe 9 Martie se fac mucenici cu zeamă, în formă de opt, din cocă de pâine, și se împart la vecini. Se aprinde un foc de paie pentru că Sf. 40 de Mucenici au murit în gheață și, probabil, fac focul acela ca să se încălzească, exact ca în Biblie, cu focul făcut ca să îi amăgească pe sfinți să se lepede de Hristos. La fel, de Joi Mari, oamenii fac focuri din ramuri de soc, tot în amintirea celor 40 de Mucenici.” (Pr. Radu Gheorghe, născut pe 30.04.1963, loc. Fierbinți Târg, jud. Ialomiţa)
„Facem măcinici în casă, cu zeamă. Facem măcinici mici din cocă de pâine, în formă de opturi, fierbem apă cu zahăr, batem puțină făină și când apa clocotește, punem măcinicii și îi fierbem. La sfârșit, punem nucă, scorțișoară și arome. Îi punem în castroane și pornim prin vecini. Dimineața, pe 9 Martie, când mă scol, scot cenușa din sobă și dau roată casei cu o cârpă aprinsă, ca să piară toate relele și să nu intre șerpii în casă.”(Dona Vasilica, născută pe 4.06.1953, loc. Fierbinții de Jos, jud. Ialomița)
„Măcinicii, la noi, se numesc bornăței. Se fac din făină cu apă și se dă cu furculița până se fac niște cocoloașe, unele mai mari, unele mai mici. Se cern și se lasă un pic să se zvânte. Se face un sirop cu apă, zahăr și nucă, se fierbe și când clocotește bine, se pun bornățeii și se fierb. Se împart măcar la trei vecini, pentru Sf. Treime. De Măcinici facem curățenie în curte. Dimineața măturăm, strângem gunoiul și dăm foc ca să se ducă bolile de la păsări și de la toate animalele pe pustiu. Apoi ne spălăm, facem împărțeala și plecăm la biserică. Dacă avem de dus la altar, facem împărțeala după aceea.” (Șerban Rada, 67 ani, născută pe 09.03.1952, loc. Independența, jud. Călărași, fostă învățătoare în sat)
„Măcinicii îi fac cu cocă puțin dulce, unși cu miere și presărați cu nucă. Plămădesc maiaua, punem o picătură de ulei și două de oțet, să se frăgezească și frământăm. Îi fac în formă de opt. Fac și măcinici în apă. Îi împărțim vecinilor, câte doi măcinici, un măr, bomboane. Luăm vecinii la rând. În ziua asta împleteam patruzeci și patru de fire, bărbații beau patruzeci și patru de pahare de vin și noi țeseam și dădeam patruzeci și patru de fire în război. Așa s-a pomenit.” (Buterez Marița, 78 ani, născută în loc. Mihai Bravu, jud. Ialomița, venită în Luciu prin căsătorie)
Sursa: Pâinea noastră cea de toate zilele, Petre-Filip Magdalena, Stroe Adrian, Slobozia, 2019