Deprecated: Required parameter $parent follows optional parameter $field in /home/muzeulagricultur/public_html/wp-content/plugins/museumwp-toolkit/includes/redux/extensions/ow_repeater/ow_repeater/field_ow_repeater.php on line 46

Muzeul Național al Agriculturii prezintă:
Moara Fuerea. Familia Georgescu-Fuerea
Slobozia, la sfârşitul secolului XIX, era o comună care, plasată strategic şi având punct de cale ferată, era propice pentru agricultori şi piaţa de desfacere agricolă. Aici se organiza comerţul cu grâne.
Profitând de plasarea strategică a acestei localităţi, familia de boieri Georgescu-Fuerea a înfiinţat, aici, un atelier de maşini agricole. Mai târziu au construit o moară pe care au dezvoltat-o continuu, construind: o uzină electrică pentru asigurarea funcţionării moşiei; depozite; o fabrică de biscuiţi şi clădiri şi locuinţe pentru muncitori. Astfel, au ajuns să cuprindă circa 5 Ha de teren.
Moara Fuerea a ajuns să fie a doua ca importanţă din România. Familia Georgescu-Fuerea a devenit producătoare, prelucrătoare şi exportatoare de grâne, făină şi produse de panificaţie. Slobozia s-a dezvoltat şi graţie acestei mori.
Clădirea principală a morii se afla, aproximativ, pe spaţiul alocat astăzi Muzeului Naţional al Agriculturii. Astăzi, singura urmă rămasă vizibilă fiind calea ferată, dezafectată, din imediata apropiere a muzeului.
La începutul primului război mondial autorităţile române cer familiei Fuerea să incendieze intenţionat moara şi depozitul de cereale pentru a nu cădea în mâinile duşmanilor: în acest caz fiind germanii. Pentru această cerinţă, Statul Român a asigurat familia că va fi printre primii despăgubiţi după trecerea evenimentului beligerant. Moara a ars. Din cauza derulării greoaie a acţiunilor de despăgubire, familia nu a primit nimic de la stat decât câteva asigurări scrise.
După anul 1949, cele 5 ha unde se afla moara, au fost expropiate, bineînţeles, de către stat.
Ultima descedentă a Familiei Georgescu Fuerea, Anca Maria Christodorescu, este stabilită în Elveția.
Muzeograf Andreea Panait
Foto: Arhiva M.N.A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *