Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
Legenda Oului de Paşti. ”Zice că pe când se afla Domnul nostru Iisus Hristos răstignit pe cruce şi pe când neîmpăcaţii săi duşmani îl necăjeau şi-l batjocoreau în tot chipul, Maica Domnului, ca maică, făcându-i-se milă de fiul său, luă o coşarcă plină de ouă, se duse cu dânsa la jidovi şi, închinându-le-o, îi rugă să înceteze a-l chinui şi necăji şi mai mult.
Răutăcioşii şi neînduraţii jidovi însă, în loc s-o asculte, să li se facă şi lor milă de Iisus şi să înceteze, începură a-l batjocori şi mai tare, iar când Iisus ceru apă de băut, ei îi deteră în batjocură oţet şi urzici.
Maica Domnului văzând aceasta, puse coşarca cu ouăle lângă cruce şi începu a plânge în hohot de se cutremura cămeşa pe dânsa.
Stând coşarca lângă cruce şi curgând din mâinile şi picioarele lui Iisus sângele şiroi, în scurt timp o parte din ouăle câte se aflau într-însa se împroşcară şi se împestriţară, iară o parte se umplură aşa tare de sânge că se făcură toate roşii, ca şi când ar fi fost văpsite.
Domnul nostru Iisus Hristos, văzând că ouăle s-au umplut de sânge, îşi aruncă privirile sale către cei ce se aflau de faţă şi le zise:
– De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere-aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi!
După ce a înviat Domnul nostru Iisus Hristos, Maica Domnului a fost cea dintâi care a făcut ouă roşii şi pască, şi mergând plină de bucurie cu dânsele să-l vadă pre fiul său, fiecărui om pe care îl întâlnea îi zicea: ”Hristos a înviat!” şi îi dădea un ou roşu şi câte o păscuţă.
Şi de atunci încoace au început oamenii a face ouă roşii şi împestriţate de Paşti.”
(legendă culeasă din Mănăstirea Humorului, jud. Suceava;
Sim. Fl. Marian, Sărbătorile la români, Editura Fundaţiei Culturale Române, 1994)