Muzeul Național al Agriculturii prezintă din seria ”Rețete cu poveste”:
FRECĂŢEI
”Tot de la bunica știu gustul dulce acrișor al feliei de pâine unsă cu margarină și magiun alături de castronul cu frecăței aburinzi, din zilele de post. Era o gustare pe cinste după o zi de joacă în zăpadă! Ce sunt frecățeii? O supă dulce care se făcea în timpul perioadelor de post, mai ales în postul Crăciunului. Supa se prepară amestecând 2 părţi făină de grâu, 1 parte făină de porumb (mălai), 1 praf de sare, apă. Se formează un aluat foarte moale, mai gros decât o smântână. Cu o lingură înmuiată în apa clocotită, se iau cantităţi de aluat si se toarnă într-o oală cu 1 – 1 ½ l de apă clocotită – cu focul dat la ”mic”. Se lasă să mai dea 2-3 clocote, se trage de pe foc și se adaugă 2 linguri de margarină şi zahăr după gust. Frecățeii se servesc calzi, cu felii de pâine cu margarină şi magiun (gem de prune) sau orice gem acrișor: caise, fructe de pădure, căpșuni. ”
Muzeograf Andreea Panait