Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
Fotografie: ”Vorniceii”
În colecţiile Muzeului Național al Agriculturii descoperim o fotografie veche, în care este prezentată amintirea unui eveniment de familie. A fost donată de dl. Galasiu Nicolae, din Mohu, județul Sibiu. În fotografie sunt Ilie Gavrilă și Ilie Bucșă, în costume populare specifice zonei, care aveau funcțiile de ”vornicei”, la nunta lui Ilie Branea, din 19 februarie 1956.
Vorniceii erau acele persoane cărora li se încredința, de către capii nunții, o listă după care chemau la nuntă semenii cu două, trei zile înainte de cununie, mergând și intrând în casele de invitare. După ce dădeau mai întâi bună ziua sau bună vremea, făceau cunoscută vizita lor, adică poftirea la nuntă din partea socrilor, mirilor și nunilor. Cuvintele spuse la aceste ocazii erau alese după cum și dânșii erau aleși dintre holteii mai cu pricepere în organizarea evenimentului și mergeau acolo unde cunoșteau fete mari. Aici, la aceste case, după ce rosteau cuvintele de invitație: ”Vă poftesc la nuntă socrii cei mari, jupânul mire și jupâneasa mireasă și vă poftesc și eu!”, vorniceii scoteau plosca și turnau din ea rachiu într-un păhărel, pe care îl țineau sub brâu, cinstind pe stăpânul casei, apoi pe stăpâna casei și restul membrilor familiei. (sursa: S. Fl. Marian, Nunta la români, București, 1995, pg. 199)
Pe spatele fotografiei este scris textul următor: ”Galasiu Nicolae. Amintire din anul 1956. Ziua 19 Feb. La nunta lui Ilie Brana. Ilie Gavrilă. Ilie și Bucșă”
Muzeograf Teofil Androne