Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la reforma agrară

iunie 22, 2021

Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri.

100 de ani de la Reforma Agrară.

Expoziție foto-documentară, la Muzeul Naţional al Agriculturii

În perioada 22 iunie – 20 iulie 2021, Muzeul Naţional al Agriculturii, în calitate de partener, aduce în fața publicului vizitator expoziția foto-documentară itinerată de             Muzeul Naţional Cotroceni – Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară, eveniment ce ilustrează etapele Reformei agrare din anul 1921, modul de aplicare și procedurile de expropriere și împroprietărire, aspecte ale dezvoltării agriculturii românești și a vieții țăranului în perioada interbelică. Cu alte cuvinte: un moment fondator, înscris în traseul de modernizare a României Mari.

Crearea României Mari a fost o provocare administrativă și socială. Regele Ferdinand I a girat, încă din timpul războiului, o serie de reforme interne – constituţională, electorală, agrară, financiară –, având susținerea elitei politice din acele vremuri, reforme care au îmbunătățit viața românilor în noul stat unificat.

Reforma agrară din 1921 a generat importante transformări în structura economiei românești: Intrarea țărănimii în proprietatea pământului pe care îl muncea, prin eliberarea, „În numele Majestății Sale Regelui Ferdinand I”, a titlurilor de proprietate definitive, a dus la consolidarea statului național unitar consfințit în 1918.

Partenerii Muzeului Național Cotroceni în acest proiect mai sunt Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești.

 

Marți, 22 iunie 2021, s-a deschis expoziția foto-documentară itinerată de  Muzeul Naţional Cotroceni – Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară, în prezența reprezentanților autorităților publice județene și locale și a unui numeros public.

Detalii

Dată:
iunie 22, 2021
Categorie Eveniment: