Deprecated: Required parameter $parent follows optional parameter $field in /home/muzeulagricultur/public_html/wp-content/plugins/museumwp-toolkit/includes/redux/extensions/ow_repeater/ow_repeater/field_ow_repeater.php on line 46

 

COLECŢIA TEHNICĂ TEXTILĂ

Colecţia tematică de TEHNICĂ TEXTILĂ cuprinde: fiare de călcat, maşini de cusut, războaie de ţesut mecanice, maşini de tricotat, precum şi alte maşini şi instalaţii textile. Cele mai multe obiecte sunt înregistrate la categoriile maşini de cusut şi fiare de călcat. Maşinile şi instalaţiile textile din colecţia Muzeului Naţional al Agriculturii vizează procesele tehnologice din sectoarele filatură, ţesătorie, tricotaje şi confecţii din industria uşoară, pe care le valorifică an de an, realizând expoziţii tematice, de profil pentru public.

 

 

 

 

FIER DE CĂLCAT –  Se compune din: corp, capac cu gură de evacuare a gazelor arse tip horn, articulat cu o balama, mâner din lemn cu elemente metalice de prindere şi închizător tip manetă. Pe spatele corpului, fierul prezintă un orificiu  decupat cu trei găuri de jur-împrejur, indiciu că avea în această zonă şi un capac. Producător: fabrică din Viena, Austria. Datare: 1860.  Provenienţa: Băicoi, jud. Prahova. Dimensiuni: L – 22 cm, l – 11,5 cm, H – 22,5 cm.

FIER DE CĂLCAT –  Se compune din: cutia cu grătar interior pentru jar, capac cu închizător tip butoiaş, mâner, balama, elemente de asamblare. Provenienţa: Slobozia, jud. Ialomiţa. Datare: ½ sec XX. Dimensiuni: L – 20 cm, l – 10 cm, H – 22 cm.

FIER DE CĂLCAT – Compus din: cutia  pentru jar prevăzută cu grătar, capac cu închizător în formă de cocoş,  balama, mâner, elemente de asamblare. Pe interiorul capacului este înscris nr. „3”. Pe suportul mânerului  este înscrisă litera „S”, pe ambele părţi. Provenienţa: Băicoi, jud. Prahova. Datare: ½ sec XX.  Dimensiuni: L – 22 cm, l – 12 cm, H – 23 cm.

FIER DE  CĂLCAT CU REZERVOR DE ALCOOL – Se compune din: corp, rezervor de alcool şi tubulatură în interiorul corpului, buton de reglare a arderii, mâner, elemente de asamblare. Provenienţa: Băicoi, jud. Prahova. Datare: ½ sec XX. Dimensiuni: L – 26 cm, l – 7,5 cm, H – 31 cm.

MAŞINĂ DE CUSUT „ORIGINAL VICTORIA” –  Este o maşină care funcţionează cu două fire de aţă, înfiletate unul la ac, iar al doilea la suveică. Este acţionată de la o pedală încastrată într-un dulăpior cu două uşi, trei sertare laterale şi blat extensibil la masă, cu posibilitatea rabatării corpului în interiorul dulăpiorului. Maşina este un produs de serie, realizat de „ORIGINAL VICTORIA” – o fabrică de maşini de cusut din Magdeburg, Germania. Are seria 92159 şi a fost produsă în perioada 1896-1927. Provenienţă: Bucureşti. Dimensiuni pentru poziţia închis:  L – 64 cm, l – 48 cm, H – 77cm.

MAŞINA DE CUSUT „SINGER” – Este o maşină cu acţionare de la pedală, folosită pentru coaserea materialelor textile subţiri şi semigroase. Maşina este un produs de serie, realizat de firma „Singer ” din Scoţia,  Marea Britanie. Maşina de cusut funcţionează cu două fire de aţă, înfiletate unul la ac, iar al doilea la suveică şi  are accesorii de cusut şi brodat (patru dispozitive pentru paspoal pe dimensiuni diferite, mosorel pentru suveică, dispozitiv de direcţionare a cusăturii, cheiţă). Are seria V 7863428 şi a fost produsă în perioada 1908 – 1909.  Provenienţă: Băicoi, jud. Prahova. Dimensiuni: L – 93 cm, l – 46, H – 98.  

MAŞINA DE CUSUT „SINGER” – Este o maşină de cusut cu acţionare de la pedală, folosită pentru coaserea materialelor textile subţiri şi semigroase şi funcţionează cu două fire de aţă, înfiletate unul la ac, iar al doilea la suveică.  Este un produs de serie, realizat de firma „Singer ” din Germania. Are seria F 9727721 şi a fost produsă în perioada 1914 – 1924. Maşina de cusut Singer a aparţinut etnografei Alexandrina Enăchescu Cantemir.  Provenienţă: Bucureşti, fost proprietar prof. univ. dr. C.D. Zeletin. Dimensiuni: L – 74 cm, l – 41cm, H – 95 cm. 

 MAŞINA DE CUSUT „PATENT ELASTIC” – Este o maşină de cusut universală, cu acţionare de la pedală, dar cu posibilitatea acţionării şi de la manivelă, folosită pentru coaserea materialelor textile groase şi semigroase, şi pentru aplicarea elasticului; funcţionează cu două fire de aţă înfiletate unul la ac, iar al doilea la suveică Maşina nu prezintă o serie de fabricaţie, datarea ei fiind incertă (aprox. sf. sec. XIX – încep. sec. XX). Producătorul maşinii este firma „Patent Elastic”. Provenienţă: Bucureşti. Dimensiuni: L – 86 cm, l – 49 cm, H – 116 cm.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *