COLECŢIA DE BATOZE

La sfârşitul secolului al XIX-lea au apărut primele batoze acţionate de maşini cu aburi prin curele de transmisie  şi erau trase de la o gospodărie la alta şi chiar de la un sat la altul, cu două sau patru perechi de boi. Batoza treiera, fie într-un loc amenajat în câmp numit ,,arie”, fie în curţile gospodarilor, unde batoza era introdusă de obicei în şură, iar maşina cu aburi alimentată cu lemne stătea în curte.

Batoză HOFHERR-SCHRANTZ – Batoza sau maşina de treierat este o maşină agricolă care, antrenată de o sursă de putere (locomobil, tractor), printr-o curea de transmisie, desface boabele de grâu din spice şi le separă de celelalte părţi ale plantei. Fabricată: 1918, Budapesta-Ungaria. Provenienţă: Amboiţa, jud. Alba. Dimensiuni: L – 480 cm, l -160 cm, H – 240 cm.

Batoză M.A.V. – Este o maşină agricolă care, antrenată de o sursă de putere (locomobil, tractor), printr-o curea de transmisie, desface boabele de grâu din spice şi le separă de celelalte părţi ale plantei. Fabricată: 1920, Budapesta – Ungaria. Provenienţă: Breţcu, jud. Covasna. Dimensiuni: L – 590 cm, l – 190 cm, H- 270 cm.

Batoză M.A.V. – Este o maşină agricolă care, antrenată de o sursă de putere (locomobil, tractor), printr-o curea de transmisie, desface boabele de grâu din spice şi le separă de celelalte părţi ale plantei. Fabricată: 1926, Budapesta-Ungaria. Provenienţă: Lunga, jud. Covasna. Dimensiuni: L – 640 cm, l – 190 cm, H – 270 cm.

Maşina de treierat  H.S.C.S./“batoză pentru trifoi” – este o maşină agricolă care, antrenată de o sursă de putere (locomobil, tractor), printr-o curea de transmisie, desface boabele de trifoi din spice şi le separă de celelalte părţi ale plantei. Fabricată: 1915, Austria.  Provenienţă: Lunga, jud. Covasna. Dimensiuni: L – 350 cm, l – 177 cm, H – 254 cm.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *