COLECŢIA APICULTURĂ

 

Colecţia de apicultură a Muzeului Naţional al Agriculturii conţine stupi primitivi în formă de clopot, realizaţi din împletituri de nuiele, lipiţi cu lut amestecat cu balegă, din care, la scosul mierii, se pierdeau familii de albine şi fagurii se storceau. Apoi, buduroaie din trunchi de copac, scobite la mijloc, precum şi stupi din scânduri dispuse cap la cap, care, în interior, aveau scândurele sau ţepuşe de lemn, pe care se sprijinea magazia de miere. Urmează stupii cu rame, cu un etaj sau cu două şi acoperişuri în două ape din şindrilă sau din tablă, precum şi stupii pentru matcă, centrifugele pentru miere, atât din lemn, cât şi din metal, alături de alte obiecte – recuzită pentru apicultori (pompă pentru fum, halat pentru apicultor etc).

 

STUP – Confecţionat din ramuri de curpen împletite pe „bâte” de corn, lipit la exterior cu un strat de balegă amestecată cu pleavă de grâu. Provenienţă: loc. Socet, com. Cerbăl, jud. Hunedoara. Datare: 1949 (confecţionat de proprietar, Oprinescu Alexandru). Dimensiuni: H – 54 cm,         D bază stup – 34 cm.

 

 

BUDUROI – Confecţionat din scânduri de plop rindeluite, de formă dreptunghiulară. Capacul este fixat în cuie metalice de corp. Provenienţă: loc. Bureni, jud. Gorj. Datare:  ¼ sec. XX. Dimensiuni: H – 70 cm, l stup – 20 cm, L capac – 28 cm, l capac – 25 cm.

 

 

BUDUROI – Confecţionat din scânduri de brad şi acoperit cu un strat de pământ galben amestecat cu paie tocate. Capacul este fixat în cuie şi are o porţiune detaşabilă prinsă în balamale metalice. Provenienţă: loc. Albeşti, jud. Ialomiţa. Datare: 1923. Dimensiuni: H – 65 cm, L stup – 34 cm, l stup – 24 cm, L capac – 36 cm, l capac – 29 cm.

 

 

BUDUROI – Confecţionat din trunchi de plop scobit; capacul este fixat de corpul stupului cu ajutorul diblurilor de lemn.

Provenienţă: jud. Ialomiţa. Datare: ¼ sec. XX. Dimensiuni: H – 57 cm, D bază inf.  –28 cm, D capac – 26 cm.

 

 

STUP CU PATRU CATURI – Confecţionat din scândură de brad. Etajele din partea inferioară servesc la dezvoltarea familiei de albine, celelalte două din partea superioară fiind destinate producţiei de miere. Provenienţă: loc. Sibiu, jud. Sibiu. Datare: sec. XX. Dimensiuni: H – 84 cm, L – 54 cm, l – 46 cm.

 

 

STUP SISTEMATIC VERTICAL – Confecţionat din scândură de brad. Prezintă acoperiş detaşabil în două ape, acoperit cu tablă.

Provenienţă:  jud. Covasna. Datare: sec. XX. Dimensiuni: H – 134 cm, L – 55 cm, l – 45 cm.

 

 

CENTRIFUGĂ – Folosită pentru extragerea mierii din faguri; confecţionată din scânduri de brad, prinse cu cercuri de metal, după modelul butoaielor. Provenienţă: com. Dorobanţi, jud. Călăraşi. Datare:  sec. XX. Dimensiuni: H – 106 cm, D max – 60 cm, D min – 50 cm, l max – 70 cm.

 

 

CENTRIFUGĂ – Folosită pentru extragerea mierii din fagure, confecţionată în întregime din metal. Provenienţă: com. Cojocna, jud. Cluj. Datare:  1930. Dimensiuni: H – 125 cm, D max – 45 cm, D min – 40 cm, l max – 75 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sari la conținut