Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
Cazan și lingură pentru jintiță.
Atunci când vizitați expoziția „La pas prin lumea satului”, în sectorul „Creșterea animalelor. Pescuitul”, privirea vă va fi atrasă de o lingură mare, etalată central, pe perete și de un cazan impozant, așezat imediat sub lingură. Cele două piese fac parte din patrimoniul Muzeului Național al Agriculturii și sunt parte din instrumentarul culinar de stână: un cazan și o lingură pentru jintiță. Au fost colectate din localitatea Crunți, județul Ialomița, în anul 2000.
Lingura este cioplită dintr-o singură bucată de lemn de tei și are o lungime totală de 168 cm, din care partea concavă măsoară 30 cm. Cazanul este confecționat manual din aramă, prin batere la cald. Are o formă ușor tronconică, cu buză răsfrântă către exterior. Fundul și peretele sunt îmbinate în coadă de rândunică, prin batere. Este prevăzut cu două mânere dispuse simetric, fixate pe perete cu două platbande din aramă prinse cu câte trei nituri. Diametrul gurii cazanului este de 65 cm și are o înălțime de 40 cm.
Cele două obiecte erau folosite la stână pentru prepararea brânzei și, mai apoi, a jintiței. Laptele muls de la oi, era strecurat printr-un tifon și pus la încălzit în cazan. După cam 15 minute, se lua cazanul de pe foc, se punea în lapte cheagul, se acoperea și cam jumătate de oră era lăsat să se odihnească. Apoi, laptele închegat se punea în crinta învelită cu tifon. Se strângea bine tifonul, se punea o greutate și se lăsa la scurs. Produsul obținut era frământat, pus din nou în tifon și așezat la zvântat. Acesta era cașul de oaie.
Zerul obținut din scurgerea cașului era pus pe foc și se fierbea până se forma un strat gros la suprafață, de consistența smântânii, care se aduna cu lingura și se punea la scurs în tifon. Aceasta era urda, iar zerul rămas, cu resturi de urdă, era jintița sau jântuiala. Se lua cu o spumieră și se punea într-un vas. Se consuma caldă sau rece și se putea păstra mai mult timp la rece. Se folosea și la prepararea balmoșului, acel preparat tradițional care se mănâncă la stână, făcut din mămăligă fiartă în jintiță, cu ou și cu brânză de oaie.
Muzeograf Magdalena Petre-Filip
Foto: Elena Slujitoru