Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
BUHAI
– recuzită pentru obiceiurile de iarnă –
În cultura românească se întâlnesc multe manifestări tradiționale și religioase legate de sărbătorile de iarnă. Sunt realizate conexiuni între lumea creștină și cea care a precedat creștinismul. Astfel, parcursul istoric al obiceiurilor românești rămâne neîntrerupt, curgerea de-a lungul timpului ajungând până în zilele noastre.
După Sf. Ștefan, când se încheie practic sărbătorirea Crăciunului, obiceiul tradițional al Plugușorului continuă șirul sărbătorilor de iarnă. În cadrul acestor manifestări, pe lângă urăturile tradiționale, întâlnim și un acompaniament alcătuit din sunete scoase de talăngi și clopoței, pocnituri de bici și nu în ultimul rând sunetul buhaiului.
În contextul pastoral al veacurilor scurse, prezența animalelor alături de urători era nelipsită. Așa că mugetul animalelor se împletea cu urăturile tradiționale, într-o armonie greu de descris, care proiecta dimensiunea sărbătorilor de iarnă într-un anume fel care nu se mai regăsește astăzi, impactul emoțional fiind mult redus în timpurile moderne.
Ce este acest instrument și de ce este folosit?
Buhaiul este un instrument muzical format dintr-o cutie cilindrică, de rezonanță improvizată. Cutia de rezonanță putea fi o putină (vas de lemn folosit pentru depozitarea brânzeturilor) fără fund, acesta fiind înlocuit de o bucată de piele de vițel sau de oaie. Fundul din piele era străpuns de un smoc de fire de păr din coada calului, iar prin frecarea acestora se producea un sunet asemănător cu mugetul boilor.
Pentru ca sunetul să se producă cu o intensitate mai mare, firele de păr de cal erau umezite. Un secret ca umezeala firelor să aibă eficacitate în producerea sunetului era legat de umectarea acestor fire cu borș.
Varianta cea mai rapidă, astăzi, este folosirea unei cutii de tablă, în care se face o gaură și cu ajutorul acelorași fire de păr de cal, introduse prin această gaură, se produce un sunet deosebit de puternic. Buhaiul devine mai puțin aspectuos, însă efectul sonor este unul de excepție.
Practic, buhaiul înlocuia prezența animalelor în grupul de urători.
Muzeul Național al Agriculturii invită publicul doritor să se familiarizeze cu obiceiurile tradiționale legate de sărbătorile de iarnă în care se pot vedea instrumentele tradiționale folosite în cadrul expoziției ”Sărbători de iarnă la români”, deschisă la mijlocul lunii decembrie la muzeu!
Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu