Deprecated: Required parameter $parent follows optional parameter $field in /home/muzeulagricultur/public_html/wp-content/plugins/museumwp-toolkit/includes/redux/extensions/ow_repeater/ow_repeater/field_ow_repeater.php on line 46
Muzeul Național al Agriculturii prezintă: Aparat de radio ”Carmen Select 2”
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut nevoie de mijloace pentru a transmite mesaje la distanțe mari. Semnalele cu ajutorul focului au fost printre primele folosite, apoi au inventat mesajele scrise transmise prin curieri sau prin păsări. Adevărata revoluție a avut loc atunci când s-a inventat radioul. Oamenii au vrut să îl folosească inițial doar pentru a trimite semnale, însă el s-a dezvoltat și a devenit cel mai important mediu de comunicație din lume. Emisiunile și mesajele oficiale transmise pe întreg mapamondul prin intermediul posturilor de radio au contribuit în bună măsură la deznodământul celui de-al II-lea Razboi Mondial. La sfârșitul marii confruntări, radioul a funcționat ca mijloc de rezistență pentru oamenii rămași blocați în blocul comunist. În 1950, a emis pentru prima dată Radio Europa Liberă, Vocea Americii sau BBC.
Anul 1960 a însemnat un punct important în producţia de radioreceptoare din România. Astfel, Întreprinderea „Radio Popular” şi-a schimbat denumirea în „Uzinele «Electronica»” şi a înfiinţat secţii noi pentru fabricarea de tranzistoare, diode semiconductoare, condensatoare electrolitice. Muzeul Național al Agriculturii deține patrimoniul său un dispozitiv radio cu lămpi ”Carmen Select 2 tip S 633” care reprezintă unul dintre primele radioreceptoare fabricate în România în anul 1969. Față de aparatele anterioare, Electronica București a început fabricarea acestor radioreceptoare în concepție proprie având o forma paralelipipedică, carcasa din lemn, cu tuburi electronice, comutatoare de gamă tip claviatură cu reglaje pentru tonuri înalte si joase, la care se foloseau difuzoare. Borna de împământare a dispărut datorită alimentării prin autotransformator. Este echipat cu un bloc de unde radio: L khz 300-150khz, M khz1600-550khz M, S mhz18-6 mhz S și dotat cu două butoane circulare, așezate simetric pe fața radioreceptorului, unul pentru volum, altul pentru căutat posturi. Acest model era dotat cu o fantă prin care se putea vedea lampa defectă, în cazul în care una dintre ele se ardea. Carmen Select 2 a fost fabricat în serie foarte mare, el devenind un obiect indispensabil locuințelor românilor.
Muzeograf Androne Teofil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *