Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:
Aparat de mărit fotografii KROKUS 4
Developarea negativelor și apoi copierea pe hârtie foto au loc în laboratorul fotografic, ce poate fi instalat într-o încăpere separată, cu acces la apă curentă și cu posibilitatea de a se putea face întuneric. Utilajele minimale pentru dotarea unui laborator foto sunt: aparatul de mărit (fotomăritorul), o masă, 3 tăvi foto cu dimensiunea formatului hârtiei fotografice, clești, pensete, sticle gradate, flacoane din sticlă fumurie pentru soluții, lampă de lumină inactinică,termometru foto. Alături de aceste ustensile mai putem avea alte dispozitive auxiliare: ramă port-hârtie, timer, controlor de focalizare, exponometru de laborator, analizor de culoare, uscător foto.
Aparatul de mărit are rolul de a proiecta imaginea negativului pe suprafața hârtiei fotografice. Respectând aceleași principii ca la expunerea negativelor, hârtia foto este impresionată la lumină un timp anume, după care este revelată, fixată, spălată si uscată, obținând astfel produsul final al procesului fotografic. Fotomăritorul este compus dintr-un corp în interiorul căruia se găsesc becul, lentila condensoare, lăcașul pentru filtre, rama pentru negative, burduful terminat cu un obiectiv. Fotomăritoarelor li se pot atașa capete color pentru realizarea fotografiilor color. Corpul poate culisa vertical pe un stâlp metalic, fixat rigid pe o planșetă orizontală pe care se proiectează imaginea. Rolul lentilei condensoare este acela de a concentra fluxul luminos către obiectiv, iluminând egal toată suprafața negativului. În rama pentru negative, pelicula este fixată între două sticle optice care trebuie tot timpul curățate de praf pentru o obține o imagine clară și fără „reziduuri”. Burduful are rolul de a focaliza imaginea prin obiectiv, funcție de dimensiunea imaginii proiectate.
Aparatul de mărit fotografii KROKUS 4 este cu cap color şi funcţionează pe film lat şi îngust. Aparatul de mărire conţine o sursă de lumină, în mod normal un bec cu incandescenţă, un condensator pentru a asigura o iluminare uniformă, un suport pentru negativ (portnegativ), o lentilă specializată pentru proiecţie şi un suport de lemn pe care este fixat tripodul constituit din trei bare de metal. Mărirea este făcută prin focalizarea imaginii cu lumina aprinsă, imediat după ce negativul se introduce în portnegativ. După găsirea clarului se stinge sursa de lumină. Imaginea din negativ este proiectată printr-o lentilă, prevăzută cu o deschidere reglabilă, pe o suprafaţă plană care poartă hârtia fotografică sensibilizată. Prin reglarea raportului distanţei dintre film şi lentilă la cea dintre lentilă şi hârtie, se pot obţine diferite grade de mărire, funcţie de structura dispozitivului de mărire şi dimensiunea hârtiei. Pe măsură ce dimensiunea imaginii este schimbată, se impune şi modificarea focalizării obiectivului. După expunere, hârtia fotografică este developată, fixată, spălată şi uscată, urmând procesul cu gelatină-bromură de argint.
Aparatul prezentat în fotografie face parte din colecția de aparate de fotografiat a Muzeului Național al Agriculturii și este achiziționat din Slobozia. A fost fabricat în Polonia, în perioada anilor 1970 și este funcțional. Acesta, precum și alte aparate foto rare, le puteți admira vizitând expozițiile muzeului nostru. Vă așteptăm cu drag !
Muzeograf Adrian Stroe
Foto : Elena Slujitoru