Muzeul Național al Agriculturii prezintă: Ajunul Crăciunului
”În Ajunul Crăciunului se împarte grâu fiert, așezat pe acele turte care reprezintă scutecele Mântuitorului Iisus Hristos. Turtele/uscățelele se fac întru amintirea Nașterii lui Hristos în ieslea cea sărăcăcioasă din Bethleemul Iudeii și cum spune frumosul colind: ”…scutecele nu avea…”, iar noi facem aceste turte tocmai pentru a ne aminti acest lucru.”
(Pr. Cristea Marian, 37 ani, Grivița, jud. Ialomița, 2019)
”În Ajunul Crăciunului se împart colăcei și mâncare de post, în ziua de Crăciun se împarte mâncare de dulce. Înainte, colindătorilor li se dădeau colaci. De Crăciun, pe lângă copiii care mergeau cu Steaua, specifice satului sunt colindele practicate de oamenii în vârstă, în special oameni de vârsta a doua, chiar a treia. În Ajunul Crăciunului, începând cu ora 17, se pleca direct de la casa preotului, unde îl colindau pe acesta și apoi plecau pe la celelalte case. Repertoriul era destul de bogat și variat. Colindul se cânta la fereastră, de aceea se numește Colind de fereastră. Mai sunt Colindul Mare, Colind de băiat, Colind pentru preot, Colind pentru băiat mort, Colind pentru fată moartă. Colindătorilor li se dădeau colaci, vin si bani.”
(Pr.Panait Adrian, 40 ani, Jegălia, jud. Călărași, 2019)
Petre-Filip Magdalena, Stroe Adrian, ”Pâinea noastră cea de toate zilele”, Slobozia, 2019
Foto: Petre-Filip Magdalena