Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Tractor Fordson

 

       Istoricul achiziţiei

Provenind din localitatea Veştem, judeţul Sibiu, din gospodăria domnului Milea Gheorghe, tractorul FORDSON, cu seria F-1485-C înscrisă pe şasiu,  este un produs al uzinelor Ford Motor Company, Detroit, Michigan, U.S.A. Bunicul proprietarului, Barbu Marius, profesor în localitatea Deta, judeţul Arad, a achiziţionat  acest tractor în jurul anilor 1932 şi l-a folosit intens la lucrările de transport şi arat. În anul 1956 a fost echipat cu roţi cu pneuri şi în perioada colectivizării a fost bine ascuns, păstrându-i-se o stare bună de  conservare. Domnul Milea Gheorghe l-a reachiziţionat de la proprietar în anul 1989, deplasându-l pe roţi, în stare de funcţionare, de la gara Sibiu până în localitatea Veştem. De atunci a fost bine păstrat, la data cumpărării de către MUZEUL NATIONAL AL AGRICULTURII remarcându-se tot printr-o stare bună de conservare. A fost achiziţonat pentru M.N.A. în anul 2001.

          Elemente de identificare                                                                 

– Înscrisul “Fordson” pe partea  frontală a racordului superior al radiatorului şi pe capacul cutiei de scule din faţa volanului

– Înscrisul “Fordson” şi “Ford Motor Company Detroit Michigan U.S.A.” pe partea frontală a rezervorului de benzină, înspre volan.

– Înscrisul “ PATENTED IN U.S.A.” urmat de o înşiruire pe două coloane, de luni zile şi ani în care a fost modificat patentul, începând cu anul 1912 şi până în anul 1923 (pe suportul rezervorului de benzină al tractorului înspre volan). Înscrisul este realizat cu litere majuscule, din turnare şi se termină cu sigla “FORD”. Sub această siglă se află ştanţat înscrisul “F-1485-C” reprezentând seria de fabricaţie.

– Culoare originală gri-şters pe blocul motor, şasiu şi o parte din rezervor;

– Şaibă de acţionare a utilajelor statice, cu canale trapezoidale pentru curea (cu această şaibă a înlocuit proprietarul Milea Gheorghe şaiba originală, fără canale trapezoidale, care nu mai corespundea necesităţilor);

– Înscrisul “KINGSTON-Regenator” pe exteriorul carburatorului.         (Acest tip de carburator demonstrează  că tractorul  a fost construit înainte de anul 1927, an în care compania FORD a introdus tipul de carburator “KINGSTON-M.D.”)

          Caracteristici tehnice

Putere  – 23/30 CP

Motor – cu aprindere prin scânteie

Număr cilindri – 4

Fabricat – cca. 1923

Dimensiuni – L=2600 mm, l=1600 mm, H=1250 mm.

Achiziţionat din loc. Veştem, jud. Sibiu, în 2001.   

                                                                             Muzeograf   Adrian STROE

                                                                       Foto  Ştefan Olteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *