Fundata - Comemorarea a 60 de ani de la deportările în Bărăgan

mna Dum, 19/06/2011 - 00:00
evenimente

   În noaptea de 18 spre 19 iunie 1951, 12.721 de familii din Banat au fost scoase din gospodăriile lor, urcate în vagoane de marfă şi transportate în Câmpia Bărăganului (judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Brăila), unde au fost lăsate sub cerul liber, fără adăpost, fără hrană şi fără nici o speranţă, întrucât câmpurile pe care au fost lăsate le-au devenit domiciliu obligatoriu.

   Comemorarea victimelor acelei mari nedreptăţi istorice a fost organizată de Fundaţia „Memoria unei deportări – Fundata 18-19 iunie 1951” (înfiinţată în anul 1998 şi condusă de dr. Valeriu Sârbu), cu sprijinul Consiliului Judeţean Ialomiţa, în colaborare cu Muzeul Naţional al Agriculturii şi Muzeul Judeţean Ialomiţa. Slujba de pomenire a fost oficiată de Î.P.S. Casian - episcopul Dunării de Jos, Î.P.S, Teodosie – episcopul Tomisului şi P.S. Vicenţiu – episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi un sobor de preoţi din cele trei episcopii, la eveniment fiind prezente oficialităţi judeţene şi primarii comunelor unde au  fost localităţi întemeiate de deportaţii cu domiciliu obligatoriu, precum şi un reprezentant al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

   Muzeul Naţional al Agriculturii, prin expoziţia foto-documentară „File din istoria deportaţilor în Bărăgan”, a reînviat, pentru sutele de participanţi la acest eveniment (victime încă în viaţă, urmaşi şi rude apropiate), amintirile legate de acele vremuri crâncene, prin fotografiile în care au fost imortalizate „primele locuinţe” – bordeiele săpate în pământ; „primele locuinţe tipizate” – construite din chirpici şi pământ bătut, acoperite cu paie sau stuf; „iarna în exil”, dar şi preocuparea urmaşilor de a păstra vie memoria bunicilor şi părinţilor prin întâlnirile anuale la cimitir cu ocazia „Paştelui blajinilor” şi de la Monument.