Timpul în percepția țăranului român

mna Mie, 12/06/2013 - 10:41
evenimente
expoziții

 

Muzeul Agriculturii din Slobozia a deschis miercuri, 12 iunie 2013, expoziţia TIMPUL ÎN PERCEPŢIA ŢĂRANULUI ROMÂN, în prezenţa autorităţilor locale şi a unui numeros public format din reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, cadre didactice şi elevi de la Liceul de Artă „Ionel Perlea” şi prieteni statornici ai muzeului.

  Prof. Gheorghe Petre (director Muzeul Agriculturii): „...este o expoziţie cu o tematică importantă nu numai sentimental pentru noi toţi, pentru că originile noastre acolo se găsesc, la ţară, în familiile de ţărani, dar şi pentru ceea ce se întâmplă în zilele noastre, căci acele elemente din trecut se găsesc astăzi perfecţionate. Dacă ne uităm la colecţia de ceasuri, observăm că astăzi avem de-a face cu mecanisme inteligente, electronice. Tema pe care o prezentăm în expoziţie s-a legat de viaţa de zi cu zi a familiei de ţărani, viaţă care a fost legată atât de biserică, dar şi de natură, de un anumit calendar agrar”.

   Expoziţia valorifică colecţia de ceasuri şi alte obiecte folosite de-a lungul timpului în exprimarea simbolică a curgerii vremii şi este structurată pe trei secţiuni: timpul uman ca rezultat al reflexiei de-a lungul istoriei, timpul ca dimensiune sacră în percepţia ţăranului şi timpul ca valoare lucrativă la ţăranul român, aspecte remarcate de participanţii la deschidere:

   Ioan Martin (vicepreşedinte Consiliul Judeţean Ialomiţa): „Timpul este dimensiunea existenţei noastre. Dintotdeauna ne-am dorit să-l estimăm, să-l contorizăm, să-l evaluăm. Organizarea societăţii depinde de o evidenţă temporală. Suntem parteneri cu Muzeul Agriculturii şi încurajăm astfel de manifestări expoziţionale”.

   Fideliu Rubinescu (muzeograf): „Se poate înţelege mult mai uşor tematica acestei expoziţii făcând o paralelă între timpul pe care îl trăim noi astăzi şi timpul ţăranului. Fără îndoială că este acelaşi timp, dar pot să vă spun că timpul ţăranului este mult mai viu, este strâns legat de natură, de tradiţiile pe care le-a moştenit de-a lungul generaţiilor”.

   Ilie Cioacă (director, Consiliul Judeţean Ialomiţa): „Sunt băiat de la ţară şi cred că înţeleg foarte profund ce înseamnă timpul ţăranului din timpurile trăite. Ţăranul nu era cu ochii pe ceas, era cu ochii pe cer şi eventual punea sapa să vadă când e amiaza. Lucrul acesta îl făceam şi noi când eram copii. (...) Ţăranul îşi raportează timpul la evenimentele care i-au marcat existenţa”.

   Pentru locuitorii satului tradiţional, timpul avea valoare lucrativă. El era intim legat de întâmplările şi evenimentele derulate în viaţa lor (ocupaţii, preocupări) sau în natură (bioritmurile plantelor, animalelor şi păsărilor). De aici derivă denumirea sărbătorilor, precum şi îndeletnicirile lor principale: agricultura şi păstoritul, din care s-au născut un calendar agrar şi unul pastoral. Celelalte activităţi rurale (pomicultura, viticultura, apicultura, pescuitul etc.) s-au suprapus, în general, peste cadrele de timp fixate de agricultori şi de crescătorii animalelor.

  Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul anului şi poate fi vizitată după următorul program: marţi-vineri, între orele 9,00-17,00, sâmbătă-duminică, între orele 8,00-16,00.

(Foto: Ştefan Olteanu)