Unelte și mașini de secerat, treierat, vânturat (2013)

mna Joi, 01/08/2013 - 00:00
evenimente
expoziții

 

Muzeul Agriculturii a deschis joi, 1 august 2013, o nouă expoziţie - “UNELTE ŞI MAŞINI DE SECERAT, TREIERAT, VÂNTURAT”, în prezenţa deputatului Aurelian Ionescu, a reprezentanţilor autorităţilor judeţene şi a unui numeros public format din prieteni statornici ai muzeului.

   Este o expoziţie menită să readucă în amintirea celor vârstnici scene de agricultură din tinereţea lor, dar şi să prezinte celor tineri modul în care s-a produs în trecut “pâinea noastră cea de toate zilele”.

   Prof. dr. Gheorghe Petre, manager Muzeul Agriculturii: “O expoziţie inedită, pentru că vedeţi pentru prima dată câteva utilaje care n-au mai fost expuse. (...) Ne-am propus o tematică ce se leagă exact de acest sezon. Observaţi utilaje de acum aproape o sută de ani, care au ajuns poate să fie astăzi combine, maşini agricole de mare performanţă”.

   Ing. Adrian Stroe, şef secţie Patrimoniu şi Colecţii Muzeul Agriculturii: “Expoziţia îşi propune o reconstituire a acestor vechi îndeletniciri în întreg arealul ţării noastre. Vom găsi în expoziţie vechile unelte cum ar fi secera, coasa, îmblăciul, greble, dar şi primii exponenţi ai introducerii maşinismului în România, respectiv secerătorile, treierătorile, manejul şi batoza”.

   Ing. Ioan Martin, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Ialomiţa: „Agricultura şi în special cultura grâului reprezintă toată viaţa ţăranului ialomiţean. De aici trebuie să fixăm, să conservăm toate aceste utilaje pentru a le transmite mai târziu, să ştim de unde am plecat, să ştim ce eforturi s-au făcut şi cum ne dorim să facem această activitate cât mai profesionist în Ialomiţa”.

   Ing. Gigi Petre, prefectul Judeţului Ialomiţa: „Prima mea experienţă în agricultură, pe care mi-o amintesc, a fost legată de Slobozia, de zona asta, unde părinţii mei erau veniţi la părinţi şi bunicii mei erau la munca câmpului, la treierat la grâu. M-a impresionat că se făcea cu un mecanism pus în mişcare de cai. Este o istorie vie, ca întotdeauna în cadrul Muzeului Agriculturii, mai ales că în ultima perioadă sunt lucruri deosebite aici”.

   Preot Constantin Pătraşcu, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor: „Aceste obiecte sunt adevărate monumente de patrimoniu. Aş îndrăzni să forţez puţin şi să spun că ele devin, odată cu trecerea timpului, şi monumente de artă meşteşugărească. Însă dincolo de obiecte, în aceste vechi fotografii i-am descoperit pe cei care au folosit aceste obiecte şi îmi doresc ca vizitatorii expoziţiei să aprecieze atât obiectele în sine, dar să-i aprecieze pe cei care au muncit cu ele şi ei înşişi, vizitatorii, să descopere adevărata valoare a muncii”.

   Aurelian Ionescu, deputat de Ialomiţa: „Este evident că judeţul Ialomiţa apare pe harta culturală a României şi datorită muncii acestor oameni, a colectivului de aici, de la Muzeul Agriculturii”.

   Expoziţia “UNELTE ŞI MAŞINI DE SECERAT, TREIERAT, VÂNTURAT” va fi deschisă până la sfârşitului anului, iar programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 9,oo-17,oo, sâmbăta şi duminica între orele 8,oo-16,oo. Vă aşteptăm cu drag !

(foto: Ştefan Olteanu)