Moș Andrei Cap de iarnă

mna Vin, 29/11/2013 - 00:00
evenimente
ateliere

 

Aproape 70 de copii de la Grădiniţele nr.2 cu program normal şi nr.2 cu program prelungit din Slobozia, însoţiţi de educatoare, părinţi şi bunici, au venit la Muzeul Agriculturii pentru a învăţa obiceiurile şi ritualurile ce se practică, din strămoşi, în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, denumită, în popor, şi „Cap de iarnă”.

Copiii au învăţat, de la muzeografi, să semene grâu în străchini (vasul cu grâu verde se duce de Anul Nou la biserică, se slujeşte de preot şi rămâne acolo „să fie recolta bună, să fie an mănos, anul viitor”), fetiţele au făcut turtiţe din aluat cu usturoi pe care să le păstreze acasă (la turtă, se pun, în aceeşi măsură: apă, făină şi sare, măsurându-le adesea cu o coajă de nucă. Fiecare fată îşi coace turta pe vatră şi mănâncă, aşteptând peste noapte voinicul care va veni să-i dea apă pentru potolirea setei pricinuită de turtă) şi au luat crenguţe de pomi roditori pentru a le pune în apă (după modul în care înfrunzesc şi înfloresc crenguţele, se apreciază dacă anul va fi bogat sau sărac în fructe).

   Sărbătorile şi obiceiurile, actele rituale şi practicile magice de la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie ţin de un strat de credinţe foarte vechi, această perioadă fiind identificată, pe criterii etnologice, cu Anul Nou dacic. Ca orice început de perioadă calendaristică, acest an nou ritual cuprindea o suită de obiceiuri care se cereau efectuate pe parcursul mai multor zile. Perioada se deschidea pe 14 noiembrie, la Filipii de Toamnă şi Lăsatul Secului de Crăciun, şi se încheia pe 6 decembrie, la Sânnicoară, care, precum Sântoaderul, veghează Soarele să nu apuce pe calea fără întoarcere spre miazănoapte.

   După unele credinţe populare, în această perioadă calendaristică ar începe adevărata iarnă. Sf. Andrei, când găseşte pământul îngheţat, îl dezgheaţă; se încălzeşte vremea. Dacă găseşte pământul dezgheţat, îl îngheaţă.

   Despre viaţa şi rolul Sfântului Andrei în creştinarea poporului român le-a vorbit copiilor veniţi la Muzeul Agriculturii preotul Constantin Stan, de la Parohia Buieşti. Andrei, fiul lui Ioan din Galileea şi fratele lui Petru, a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. După ce acesta îl botează pe Iisus în Iordan, Andrei îl urmează peste tot pe Mântuitorul, fiind martorul minunilor pe care le săvârşeşte. A propovăduit credinţa în Iisus la Dunăre şi Marea Neagră în primele decenii ale mileniului întâi al erei creştine. Sfârşeşte răstignit pe o cruce în formă de X, căreia i s-a dat numele de „crucea Sfântului Andrei”.

(foto: Ştefan Olteanu)