Expoziţia „Arta plastică textilă, prezent şi trecut”

mna Mar, 18/02/2014 - 00:00
evenimente
expoziții

Marţi, 18 februarie 2014, la Galeriile „Arcadia”, în organizarea Filialei Slobozia a Uniunii Artiştilor Plastici, Muzeului Agriculturii şi Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” Ialomiţa,  a fost vernisată expoziţia „Arta plastică textilă, prezent şi trecut” cu lucrări de pictură şi design vestimentar semnate de artista Simona Pascale, din Galaţi.

Plasticiana abordează deopotrivă pictura şi designul vestimentar, acesta din urmă fiind reflexul picturii expresioniste pe care o practică cu dezinvoltură şi talent.

Trecutul în această expoziţie este ilustrat cu piese vestimentare din portul popular tradiţional românesc, ţesături şi împletituri care ornamentează interiorul casei din colecţiile Muzeului Agriculturii.

Alăturarea dintre vechi şi nou prezintă publicului modul cum a evoluat decorul ţesăturilor de la tradiţie la modernitate. Simona Pascale practică un stil care intră în domeniul esteticului şi pune în valoare frumuseţea feminină, în timp ce piesele de port popular, datate sfârşitul secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea, scot în prim-plan cămaşa, purtată atât de femei, cât şi de bărbaţi şi copii. Aceasta se întregeşte cu fota, vâlnicul, catrinţa ori opregul  la femei  şi cu iţarii la bărbaţi, iar elementul care le leagă şi le fixează  în talie este brâul.

Pe lângă  aceste aspecte legate de portul popular, femeia  dintotdeauna s-a ocupat de ornamentarea casei, ea a ţesut, a brodat, a croşetat, iar din mâinile ei au ieşit adevărate opere de artă. (foto: Ştefan Olteanu)