Targul Painea si Vinul

Tand Stefan Mie, 21/09/2016 - 09:09
evenimente

    Muzeul Național al Agriculturii a organizat, în perioada 16-18 septembrie 2016, manifestarea complexă PÂINEA ŞI VINUL, care a cuprins expoziţia „Pâinea şi vinul”, însoţită de ateliere de modelat pâini rituale şi de împletit spice de grâu, demonstraţii practice de copt pâine la ţest şi la cuptor tradiţional şi de obţinere a mustului proaspăt prin zdrobirea strugurilor în teasc, şi Târgul de produse tradiţionale româneşti, la care au fost prezenţi renumiţi producători din ţară. Deschiderea manifestării a avut loc în prezenţa conducerii Consiliului Judeţean Ialomiţa, a reprezentanţilor instituţiilor publice judeţene şi locale, a unui numeros public şi a fost marcată prin luări de cuvânt care au subliniat importanţa tematicii acestui eveniment:

    Gheorghe Petre, manager Muzeul Naţional al Agriculturii: „Această temă – pâinea şi vinul – a fost lansată prima dată, de către Muzeul Naţional al Agriculturii, în anul 2011, la Congresul Internaţional al muzeelor de agricultură, desfăşurat la Slobozia. Aşa că sunteţi bineveniţi la un eveniment care are, deja, tradiţie internaţională”.

    Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa: „Iniţierea acestui eveniment este foarte importantă pentru noi, pâinea şi vinul reprezentând un specific al judeţului nostru, al regiunii. Trebuie să facem orice ca să promovăm tradiţiile noastre, să promovăm specificul zonei noastre. Este un început. Îi felicit pe toţi cei care au luat decizia să participe astăzi la acest eveniment”.

    Gigi Petre, prefectul judeţului Ialomiţa: „Ca întotdeauna, Muzeul Naţional al Agriculturii ne surprinde cu o organizare foarte frumoasă. Am văzut şi târgul cu produse tradiţionale româneşti. Evident, pâinea şi vinul reprezintă, împreună, o caracteristică tradiţională a poporului nostru şi este bine să vedem şi cum străbunicii noştri făceau pâinea şi cum obţineau mustul din care se făcea vinul”.

După deschiderea oficială şi vizitarea expoziţiei “Pâinea şi vinul”, participanţii au degustat pâinea caldă scoasă de sub ţest şi din cuptorul tradiţional şi au băut must. În continuare, participanţii au asistat la spectacolul oferit de Ansamblul COLINDA, din Jilavele, şi Grupul instrumental de mandoline din Giurgeni, ambele din judeţul Ialomiţa.

La prima ediţie a târgului  de la Muzeul Naţional al Agriculturii, cei interesaţi au avut posibilitatea să aleagă dintr-o mare diversitate de produse româneşti, din toate zonele ţării (Moldova, Bucovina, Ardeal, Muntenia, Oltenia, Dobrogea) - Magiun de prune Topoloveni, Indicaţie Geografică Protejată - produs înregistrat în Uniunea Europeană; produse atestate tradiţional: legume şi fructe româneşti; carne şi produse din carne; produse de panificaţie, dulciuri şi produse dietetice; miere şi produse ale stupului; sortimente de brânzeturi din lapte de vacă, oaie, capră (renumitul Bulz cu brânză de burduf în coajă de brad din Bran); vin alb, roşu şi roze din mai multe zone ale țării; artizanat, bijuterii.