Măcinici – 9 Martie

claudiu Vin, 18/03/2016 - 18:10
evenimente

 

Miercuri, 9 martie 2016, la Muzeul Agriculturii a fost organizat atelierul-bucătărie dedicat sărbătorii numită în calendarul popular Măcinici sau Mucenici.

Elevii clasei a III - B, Liceul de Arta "Ionel Perlea" Slobozia au învăţat să facă măcinici sub îndrumarea specialiştilor de la muzeu şi sub privirile cadrelor didactice care i-au însoţit la muzeu.

În timp ce modelau aluatul în formă de „opturi”, „inele”, „ciomege”, copiii au aflat şi numeroase lucruri despre semnificaţia acestor pâini, în care se împletesc credinţe creştine cu tradiţii precreştine/populare. Micuţii învăţăcei au mâncat, apoi, măcinici fierţi (în apă îndulcită, cu miez de nucă, scorţişoară, coajă de lămâie rasă) şi copţi (unşi cu miere şi presăraţi cu miez de nucă) - numiţi sfinţi sau sfinţişori în arealul Moldovei.

În tradiţia populară, 9 Martie înseamnă şi începutul unui nou an agrar, zi în care ţăranii strâng resturile vegetale din gospodării şi le dau foc. Sar peste focuri ca să se purifice, să intre curaţi în noul an şi bat pământul cu maiurile, în jurul focurilor, zicând: „Intră frigule-n mormânt, ieşi căldură din pământ”.