Lansare de carte: EXERCIŢIU DE RESPIRAŢIE

Tand Stefan Lun, 27/06/2016 - 16:57
evenimente

          La Muzeul Agriculturii din Slobozia a avut loc, în ziua de 21 iunie 2014, lansarea cărţii EXERCIŢIU DE RESPIRAŢIE – un roman scris de Irina Constantinescu (profesor de limba română la Şcoala gimnazială Miloşeşti, judeţul Ialomiţa), apărut la editura ePublishers, din Bucureşti. La acest eveniment au fost prezenţi o parte dintre colegii şi elevii autoarei, cadre didactice şi elevi de la şcolile şi liceele din Slobozia, reprezentanţi ai mass-media.

           „În romanul incitant Exerciţiu de respiraţie, autoarea meditează asupra problemelor existenţiale majore, dragostea şi moartea. (...) Irina Constantinescu foloseşte un limbaj confesiv, delicat în exprimarea sentimentelor”, spune criticul literar Lucian Gruia în prefaţa cărţii. Aceleaşi aprecieri le-au avut editorul Vasile Poenaru şi managerul Muzeului Agriculturii, Gheorghe Petre, care au prezentat cartea şi pe autoarea ei publicului participant la lansarea romanului. Despre omul şi profesorul Irina Constantinescu a vorbit muzeograful Adrian Stroe.

          Născută la Bucureşti, „într-o zi fierbinte de vară”, după cum mărturiseşte autoarea, copilăria şi adolescenţa trăindu-le în casa bunicilor, a urmat cursurile Liceului cu predare în limba italiană Dante Alighieri, timp în care a scris în revista liceului şi a jucat în diverse piese la Teatrul Ion Creangă. În anii studenţiei, petrecuţi în Cetatea Băniei, unde a urmat cursurile Facultăţii de Filologie, secţia română-italiană, a publicat diverse articole în revista editată de Centrul Universitar. După facultate, a îmbrăţişat cariera didactică, o perioadă predând în Bucureşti, iar în prezent la Şcoala gimnazială din localitatea ialomiţeană Miloşeşti.

          Scrisul a fost şi rămâne marea pasiune a dascălului Irina Constantinescu şi „acum, după un arc de timp suficient de generos, m-am decis să mărturisesc public, printr-un Exerciţiu de respiraţie, bucuria de a scrie; acest roman care nu reprezintă totuşi un început şi amânarea cu 20 de ani a unui debut, asigurând astfel pe oricine că nu este niciodată prea târziu să începi...”.