Comunicat de presă - PÂINEA ŞI VINUL

Tand Stefan Mar, 06/09/2016 - 21:11
evenimente

 

 

PÂINEA ŞI VINUL

SLOBOZIA, 16-18 septembrie

 

 

Comunicat de presă

 

           

            Muzeul Național al Agriculturii va organiza, în perioada 16-18 septembrie 2016, manifestarea complexă PÂINEA ŞI VINUL, tematică promovată încă din 2011, când la Slobozia s-au desfăşurat lucrările celui de-al XVI-lea CONGRES INTERNAŢIONAL AL MUZEELOR DE AGRICULTURĂ, având ca temă “PÂINEA ŞI VINUL - Corespondenţe istorice, etnologice, tehnologice şi culturale”, cu un larg ecou în mass-media naţională şi locală, dar şi cu un interes deosebit arătat de participanţi – reprezentanţi ai muzeelor de agricultură din întreaga lume.

            Programul manifestării cuprinde expoziţia „Pâinea şi vinul”, însoţită de ateliere de modelat pâini rituale şi de împletit spice de grâu, demonstraţii practice de copt pâine la ţest şi la cuptor tradiţional şi de obţinere a mustului proaspăt prin zdrobirea strugurilor în teasc, ce vor fi oferite spre degustare tuturor celor prezenţi, precum şi un Târg de produse tradiţionale româneşti, la care şi-au anunţat participarea unii dintre cei mai renumiţi producători din ţară.

La prima ediţie a târgului  de la Muzeul Naţional al Agriculturii, cei interesaţi au posibilitatea să aleagă dintr-o mare diversitate de produse româneşti, din toate zonele ţării (Moldova, Bucovina, Ardeal, Muntenia, Oltenia, Dobrogea). Vor putea găsi Magiun de prune Topoloveni, Indicaţie Geografică Protejată - produs înregistrat în Uniunea Europeană (Argeş); produse atestate tradiţional: legume şi fructe româneşti, dulceţuri şi sucuri din fructe (Vrancea, Voineşti-Dâmboviţa); carne şi produse din carne (Bucureşti, Şimleul Silvaniei); produse de panificaţie, dulciuri şi produse dietetice (Botoşani, Ghimbav-Braşov, Brăila); miere şi produse ale stupului (Giurgiu); sortimente de brânzeturi din lapte de vacă, oaie, capră (renumitul Bulz cu brânză de burduf în coajă de brad din Bran); vin alb, roşu şi roze din mai multe zone ale țării: Călărași – vin Coconi, Vrancea – Coteşti, Prahova – Valea Călugărească, Bucureşti – Crama Oprişor; artizanat, bijuterii, îmbrăcăminte naturală (Bucureşti).

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, 16 septembrie, orele 10,oo, prin vizitarea expoziţiei “Pâinea şi vinul”, a standurilor producătorilor şi degustare de pâine proaspăt scoasă de sub ţest şi de must. În continuare, cei prezenţi vor putea urmări spectacolul oferit de Ansamblul COLINDA, din Jilavele, şi Grupul instrumental de mandoline din Giurgeni, ambele din judeţul Ialomiţa.

Programul de vizitare a expoziţiei „Pâinea şi Vinul” şi a târgului de produse tradiţionale româneşti este următorul: vineri – 10,oo-18,oo; sâmbătă – 9,oo-18,oo; duminică – 9,oo-14,oo.

          Timp de trei zile, Muzeul Naţional al Agriculturii propune vizitatorilor de toate vârstele o atmosferă de toamnă bogată, la un târg autentic românesc, „o întâlnire cu gospodari din toate colțurile ţării, care încă duc mai departe tradiția locală şi care au ajuns să dobândească renume și în Uniunea Europeană şi în multe  alte locuri din lume” (Gheorghe Petre, manager M.N.A).

                       

           

Harta produselor româneşti

 

În Slobozia, la Muzeul Naţional al Agriculturii, în perioada 16-18 septembrie 2016, sunteţi invitaţi să descoperiţi rodul minunat al celor care nu lasă tradiţia să piară, adus din județele Sălaj, Dâmboviţa, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Prahova, Braşov, Botoşani, Brăila, Mehedinți, Argeş şi Bucureşti.

 

Judeţul Argeş

 Primul produs românesc cu caracteristici tradiţionale, recunoscut la nivel European, poposeşte pe plaiuri ialomiţene. “Vă invităm la standul nostru să gustaţi şi să alegeţi un produs 100% natural, fără aditivi alimentari, fără E-uri, fără zahăr adăugat. Un produs preparat după o metodă tradiţională, atestată documentar din 1914, pentru a păstra integral calitățile nutritive ale prunelor proaspete. Magiunul de prune Topoloveni este preparat în cazane cu pereți dubli, sub temperatură controlată de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel încât să se evapore toată apa. Datorită acestei metode de preparare, magiunul de Topoloveni nu are nevoie de conservanți”, spune doamna Bibiana Stanciulov, director general SONIMPEX TOPOLOVENI SRL, judeţul Argeş.

Sonimpex Topoloveni vă aşteaptă cu Magiunul de prune Topoloveni și toată gama Topoloveană de zacuşti, bulion de roșii și dulcețuri. Compania are onoarea să fie Furnizor al Casei Regale a României. Magiunul de prune Topoloveni este multiplu premiat “Superior Taste Award” de către Institutul Internațional pentru Gust și Calitate Bruxelles, premiat Great Taste Marea Britanie. De-a lungul timpului, Magiunul de prune Topoloveni a obținut certificări multiple, cum ar fi Cod Operator NATO, certificat Kosher sau certificat HALAL. În domeniul calității nutriționale deosebite, s-a efectuat un studiu clinic la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N.C.Paulescu, ale cărui concluzii arată că Magiunul de prune Topoloveni poate face parte din dieta pacientului cu diabet zaharat, respectând indicațiile medicului curant”. 

 

Judeţul Sălaj

Producătorul SICILIANA S.R.L., din Şimleul Silvaniei, Judeţul Sălaj, vă invită la: carne de porcine “Silvania”; ceafă legată şi afumată; lungă afumată; clisă afumată; salam “Cordiş”.

„Oraşul nostru are rădăcini adânci, este atestat pentru prima dată în anul 1251, însă pe dealurile Măgurii, la poalele căruia se răsfrânge orașul, în epoca dacică, a existat cetatea Dacidava, zona fiind locuită de dacii liberi. Pe acelaşi amplasament, în evul mediu, a fost construită o fortificaţie din lemn şi pământ. Ruinele, vizibile azi, aparţin ultimei faze de piatră a cetăţii, datate, după toate probabilităţile, între 1315-1317 (prima fază, de piatră, aparţinând celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIII-lea). Tot aici au fost descoperite mai multe vestigii arheologice, printre care şi două tezaure de argint şi unul de aur, care acum se află la Viena. Tot aici se pare că au fost descoperite şi unele încăperi destinate afumării cărnii.

Zona noastră are un specific aparte în ceea ce priveşte modalitatea de păstrare a cărnii. Pentru a nu se pierde proprietăţile cărnii, prin fierbere sau congelare, aceasta este păstrată crudă; astfel că, după ce porcul este tranşat, bucăţile de carne care nu sunt consumate în acel moment, şi se doreşte a fi consumate într-o perioadă mai îndepărtată, se pun în saramură, se lasă la maturat 3-4 săptămâni, după care sunt scoase şi puse la fum. Tradiţia din zona noastră este ca fumul să fie unul rece, nu unul cald, deoarece nu se doreşte coacerea produsului; se urmăreşte ca bucata de carne să fie expusă de mai multe ori la fumuri, cu perioade scurte de timp. Bineînțeles că pe perioada maturării, în funcție de gusturile celor care prepară, se pot adăuga diferite condimente; este bine de ştiut că niciodată două bucăți de şuncă, de la două gospodării din același sat, nu vor avea acelaşi gust, deoarece ”câte bordeie atâtea obiceie”.

Produsele noastre sunt obţinute folosind reţetele transmise din generaţie în generaţie, de la bunicii şi străbunicii noştri. Este o mică afacere de familie, care a început în anul 1999, însă modalitatea de pregătire, după cum am mai spus, respectă cu sfinţenie tradiţiile din zona satelor Pericei şi Sici. De altfel şi denumirea societăţii (SICILIANA) reflectă acest lucru: SICI (localitatea în care s-a născut şi a crescut administratorul societăţii) şi ILEANA (numele soţiei, născută în Pericei, care se ocupă de obţinerea acestor produse).

Multe persoane sunt reticente când aud de un produs din carne crud uscat, însă trebuie să ia în considerare şi faptul că orice produs care a fost supus unui procedeu termic (fierbere sau congelare) îşi pierde din proprietăţi (la fel se poate spune şi despre produsele din lapte sau legume şi fructe). Produsele noastre sunt obţinute pe cale naturală, fără să folosim substanţe chimice care să îmbunătăţească aspectul, volumul sau gustul produselor.

Produsele noastre pot fi consumate ca atare, dar şi la prepararea diverselor sortimente de mâncare, puteţi să folosiţi la platouri, la sandwich-uri, în salate, la supe, la grătar. Ne bucură mult atunci când vine câte un clinet să ne mulţumească pentru ceea ce facem, sau vine un client nou şi ne spune că a gustat la un prieten din produsele noastre, că i-au plăcut foarte mult şi că ar dori să îşi cumpere. Aceasta este garanţia că obţinem produse tradiţionale de calitate”, ne-a precizat dl. Cordiş, de la Siciliana.

 

Judeţul Botoşani

Vreţi să vă aduceţi aminte de vacanţele petrecute la bunici, când vă învăluia mirosul de plăcinte calde, aburinde, proaspăt scoase din cuptor? Cu siguranţă veţi redescoperi puţin din farmecul copilăriei dumneavoastră. Poale-n brâu, delicioasele plăcinte din Moldova, care sunt o adevărată minune prin îmbinarea extraordinară a aluatului şi a brânzeturilor, se vor coace pe loc în cuptorul din curtea Muzeului Național al Agriculturii.

Am întrebat-o pe doamna Gabriela Mateiuc, din Bucovina (satul Tocileni, comuna Stânceni), de unde denumirea celebrelor plăcinte ,,poale în brâu”: „nu ştiu exact, eu am aflat totul despre ce  ştiu de la bunica mea; denumirea vine, cred, de la forma plăcintei,  care arată cum se fac cutele când fusta e strânsă la brâu. Secretul stă în dragoste și chiar dacă grâul a fost secerat și nu mai e pe spic și în făină domnește viața. De aceea rezultatul are atâta viață și e atât de gustos, că ți se face gura apă doar de la miros. Coca se frământă din făină, apă şi drojdie, se pune la dospit, se întinde foaia, se umple cu branză dulce cu stafide sau caş cu mărar. Se mai poate umple cu dovleac, varză şi cartof. Se lasă să crească și se dau la cuptor.

Gabriela Mateiuc, din Săuceni, judeţul Botoșani, va prezenta bucătăria moldovenească, una dintre cele mai gustoase şi sănătoase din întreaga lume.

 

Judeţul Brăila

"Îmi plac dulciurile. Cine apreciază la adevărata sa valoare o felie de tort de ciocolată, o baclava bine însiropată sau o savarină pufoasă, ştie despre ce vorbesc. Aveam însă o problemă, majoritatea cofetăriilor nu mai vând prăjituri, ci mostre ale performanţelor chimiei alimentare, ornate cu un "ceva" ce provine dintr-un tub metalic ambalat sub presiune. În această situaţie, m-am hotărât că dacă tot nu renunţ la dulce, măcar să mănânc o prajiturică mică, dar făcută aşa cum scrie la carte: cu ouă, smântână, lapte, cacao. Asta acum ceva vreme. Bineînţeles că experienţele mele au fost testate de prieteni.Toţi au rămas în viaţă după degustare, ba chiar au revenit pentru studiu suplimentar. În aceste condiţii, am decis să ofer şi altora ceva ce pe mine mă bucură, chiar dacă-mi pune silueta în pericol. După desert... mergem la plimbare şi totul revine la normal", ne-a declarat Silvia Nanu.

 

Judeţul Braşov

Branul își trimite mesagerii cu bulz, pastramă şi brânzeturi. O să aflăm cum se pregătesc brânzeturile, care e viaţa oierului şi ce simboluri sau evenimente îi definesc pe proprietarii de animale din zona montană. O să puteți vedea pe viu mițoasa și clopul ciobanului, care are o formă aparte, special realizată ca să se poată auzi freamătul oilor și apariţia animalelor nedorite pe lângă stână. Grătarul va fi încins de baciul Vasile cu bulz, pastramă şi brânză de burduf de la Bran!

Producătorii din Braşov vor aduce la câmpie pâinea specifică Ardealului, pâinea de casă cu cartofi, coaptă pe vatră.

 

Judeţul Giurgiu

Miere şi produse ale stupului vor fi prezentate de familia Stan. Beneficiile consumului mierii de salcâm, unul dintre cele mai premiate produse româneşti pe plan internaţional, ale mierii de mană, de rapiţă, de zmeură, de floarea-soarelui sau de tei le veţi afla de la domnul Stan. 

 

Judeţul Ilfov

Luminița Țone, împreună cu echipa sa, ne va încânta cu tradiționalii mici, nelipsiți de la astfel de târguri.

Dupa o experienţă de peste 20 de ani, dobândită lângă maeștrii de renume cu vechime în carmangerie, grija pentru sănătatea noastră şi a celor pe care îi iubim, respectul pentru tot ceea ce înseamnă “Tradiţia Românească“ şi dorinţa de a reînvia în sufletele oamenilor dragostea pentru produsele tradiţionale româneşti, ne-au determinat să deschidem porţile unei micuţe carmangerii. 

Nu deținem nici un secret şi nici o formulă magică după care realizăm produsele noastre, calitatea deosebită a acestora rezultă din însăşi simplitatea procesului de fabricaţie, din faptul că acestea sunt naturale, fără conservanţi sau aditivi alimentari, realizate din carne proaspătă, îmbogăţită cu “condimentele bunicilor“ – sare, piper, usturoi, cimbru, ardei, foi de dafin, boabe de muştar, ienupăr etc.

Producţia pe care o realizăm nu este la nivel industrial, deoarece scopul nostru nu este orientat spre CANTITATE, ci este orientat spre CALITATE. Producem o cantitate limitată, de o calitate excepţională. Delicatesele pe care noi le pregătim pentru dumneavoastră pot fi servite cu încredere în fiecare zi şi la orice vârstă, căci reţetele tradiţionale respectate cu strictete de noi în procesul de fabricaţie, folosirea ingredientelor 100% naturale, fără conservanţi şi coloranţi artificiali, doar carne proaspătă provenită de la abatoare certificate conform NE, condimente naturale şi maţe de oaie sau porc, garantează realizarea unor mezeluri sănătoase pentru întreaga familie. Suntem în permanenţă în căutarea perfecţiunii şi a gustului desăvârşit, deoarece ne dorim ca produsele noastre să pătrundă în casa şi în sufletele dumneavoastră. Vă aşteptăm cu drag să degustaţi din bunătăţile SC PRODAFUM SRL.

 

Vinul din Prahova, Mehedinţi sau Vrancea

Inaugurăm, la târgul din curtea Muzeului Naţional al Agriculturii, într-o atmosferă caldă şi festivă, degustări de vinuri, ce se adaugă bunătăţilor din mai multe zone vinicole din România. Cu această ocazie, vă prezentăm Povestea colecţiei Cupola Sanctis - un demers care şi-a dorit să reprezinte o plecăciune în faţa celui mai adânc şi intim aspect al Olteniei Profunde: credinţa.

Am vrut să punem pe masă, la fiecare sărbătoare, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele câte o asemănare cu Sfântul său patronim: un pic din rigurozitatea şi asprimea Ucigătorului de balauri, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea zămislitoarei Maicii Domnului.

Mai târziu însă, gândul bun ne-a arătat că oamenii se bucură în mod egal de fiecare dintre onomastici, că sărbătoarea unuia sau a altuia dintre sfinţi are întotdeauna aceeaşi încărcătură, că fiecare onomastică este prilej de a sărbători viaţa şi darurile Divinităţii. Nu se strâng doar cei ce se sărbătoresc, ci toţi cei dragi ai lor.

Nu se bea un vin care să răscolească amintiri, ci se celebrează tot „ce va să vie”, se onorează potenţialităţile nedezvăluite ale unui viitor crescut din rădăcinile primilor martiri creştini, ce au născut trunchiul credinţei,  legătura de sânge şi suflet a întregii creştinătăţi. Un singur vin, pentru toţi sfinţii, pentru că nimeni, în afară de Creator, nu poate spune că unul sau altul a contribuit mai mult la întemeierea credinţei. De jos, dinspre noi, Ei sunt oricum doar Lumină.

“Vom fi onoraţi să vă avem alături de vinurile oferite de Crama Oprişor, vin pentru inimă, pentru dragostea fiecăruia dintre noi pentru cel de alături, pentru zilele în care ne amintim ce contează cu adevărat: credinţa, prietenia, iubirea şi omenia”.

Luminiţa Tzakis, Director Naţional de Vânzări, Carl Reh Winery SRL