Toate

Întronizarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor

Duminică, 28 iunie 2009, la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Slobozia a avut loc un însemnat eveniment în istoria acestor locuri, anume întronizarea în scaunul de episcop al Sloboziei şi Călăraşilor a Preasfinţitului Vincenţiu Grifoni.

Festivalul Vlăsiei (2011)

    Sărbătoarea a adunat, pe Platoul-canton, mii de persoane, locuitori ai satelor componente şi din localităţile învecinate, dar şi din Bucureşti. Festivalul a fost deschis de copiii din comună, care au cântat, au dansat, au recitat poezii şi au interpretat scenete în cadrul serbării de sfârşit de an şcolar.

Fundata - Comemorarea a 60 de ani de la deportările în Bărăgan

   În noaptea de 18 spre 19 iunie 1951, 12.721 de familii din Banat au fost scoase din gospodăriile lor, urcate în vagoane de marfă şi transportate în Câmpia Bărăganului (judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Brăila), unde au fost lăsate sub cerul liber, fără adăpost, fără hrană şi fără nici o speranţă, întrucât câmpurile pe care au fost lăsate le-au devenit domiciliu obligatoriu.

Târgul apicol de la Slobozia (2011)

În zilele de 31 martie şi 1 aprilie 2012, Muzeul Agriculturii a participat, în calitate de partener, la cea de-a treia ediţie a Târgului Apicol de la Slobozia, organizat de Primăria municipiului în colaborare cu Consiliul Judeţean Ialomiţa, Asociaţia Crescătorilor de Albine din România – filiala Ialomiţa şi alte asociaţii de profil.

Festivalul Vlăsiei (2012)

Muzeul Agriculturii din Slobozia a fost, pentru al patrulea an consecutiv, partener al autorităţilor locale din comuna ilfoveană Moara Vlăsiei în organizarea şi buna desfăşurare a celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Vlăsiei.

La Casa Tudorii (2012)

Muzeul Naţional al Agriculturii a participat, în ziua de 13 octombrie 2012, la Festivalul-concurs Tradiţii Culinare Ialomiţene „La Casa Tudorii”, organizat de Muzeul Judeţean Ialomiţa şi Consiliul Judeţean Ialomiţa, la Baza de Cercetare Arheologică „Oraşul de Floci”.

Noaptea muzeelor(2013)

Cea de-a noua ediţie a programului “Noaptea muzeelor” a adus la Muzeul Agriculturii aproape 300 de vizitatori, în marea lor majoritate tineri şi copii, mulţi dintre ei însoţiţi de părinţi şi bunici.

PNDR vine în satul tău

Muzeul Agriculturii din Slobozia a participat, în data de 11 iunie 2013, în calitate de invitat, la Conferinţa judeţeană a programului „PNDR vine în satul tău” din cadrul campaniei „Caravana fondurilor europene pentru un sat european”, organizată de Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Ialomiţa şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Ialomiţa, în colaborare şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Ialomiţa şi Primăriei Municipiului Slobozia.

Timpul în percepția țăranului român

Muzeul Agriculturii din Slobozia a deschis miercuri, 12 iunie 2013, expoziţia TIMPUL ÎN PERCEPŢIA ŢĂRANULUI ROMÂN, în prezenţa autorităţilor locale şi a unui numeros public format din reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, cadre didactice şi elevi de la Liceul de Artă „Ionel Perlea” şi prieteni statornici ai muzeului.

Festivalul Vlăsiei (2013)

În zilele de 15-16 iunie 2013, Muzeul Agriculturii din Slobozia participă, în calitate de partener, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Vlăsiei, manifestare complexă, organizată, la iniţiativa primarului Andrei Filip, de Consiliul local şi Primăria comunei Moara Vlăsiei, din judeţul Ilfov, localitate atestată documentar la anul 1622.

Adunarea generală extraordinară a A.I.M.A.

În perioada 26-30 iunie 2013, la Tartu, în Estonia, au avut loc reuniunea anuală a Prezidiului, Adunarea generală extraordinară a Asociaţiei Internaţionale a Muzeelor de Agricultură şi Conferinţa internaţională “Muzeele de agricultură şi viaţă rurală ca păstrători ai patrimoniului rural şi rolul lor în dezvoltarea turismului internaţional”, la care Muzeul Agriculturii Slobozia – membru instituţional al AIMA şi gazdă a Congresului al XVI-lea (România, 2011) – a fost reprezentat de către prof. Gheorghe Petre, manager al muzeului şi membru al Prezidiului AIMA, însoţit de Marina Ilie, membru individual al Asociaţiei.

Unelte și mașini de secerat, treierat, vânturat (2013)

Muzeul Agriculturii a deschis joi, 1 august 2013, o nouă expoziţie - “UNELTE ŞI MAŞINI DE SECERAT, TREIERAT, VÂNTURAT”, în prezenţa deputatului Aurelian Ionescu, a reprezentanţilor autorităţilor judeţene şi a unui numeros public format din prieteni statornici ai muzeului.

Zilele Europene ale Patrimoniului

Zilele Europene ale Patrimoniului în România au fost marcate în judeţul Ialomiţa printr-o amplă manifestare culturală cu tema „Patrimoniul cultural – oglindă a pomiculturii și viticulturii“, desfăşurată în ziua de 21 septembrie 2013, la Oraşul de Floci, în organizarea Consiliului Judeţean Ialomiţa, Muzeului Judeţean Ialomiţa şi Muzeului Agriculturii din Slobozia.

Cununa grâului

Muzeul Agriculturii a deschis miercuri, 25 septembrie 2013, expoziţia „CUNUNA GRÂULUI”, în prezenţa autorităţilor judeţene, a unor reprezentanţi ai instituţiilor administrative şi culturale, cadre didactice şi elevi de la liceele şi şcolile generale din Slobozia şi a unui număr important de prieteni statornici ai muzeului.

Proiectul „Pâinea Păcii în România”

Muzeul Agriculturii, în calitate de partener în cadrul Proiectului „Pâinea Păcii în România”, iniţiat de Ministerul Alimentaţiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorilor din Germania şi Asociaţia „FriendenBrot” – Germania, a găzduit prima etapă a proiectului ”Peace and Agriculture”, ce îşi propune să promoveze şi să păstreze proaspătă în conştiinţa publică ideea că agricultura durabilă, bunăstarea şi fericirea oamenilor nu se pot realiza decât în timp de pace.

La Casa Tudorii (2013)

Muzeul Agriculturii a participat, în ziua de 12 octombrie 2013, la cea de-a III-a ediţie a Festivalului-concurs Tradiţie culinară ialomiţeană „LA CASA TUDORII”, organizat de Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Muzeul de istorie Ialomiţa, la baza arheologică Oraşul de Floci.

Târgul internaţional INDAGRA 2013

Muzeul Agriculturii din Slobozia a participat, în perioada 30 octombrie-3 noiembrie 2013, la cea de-a XVIII-a ediţie a Târgului Internaţional de Produse şi Echipamente în Domeniul Agriculturii, Horticulturii, Viticulturii şi Zootehniei INDAGRA, organizat la ROMEXPO Bucureşti, la invitaţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Moș Andrei Cap de iarnă

Aproape 70 de copii de la Grădiniţele nr.2 cu program normal şi nr.2 cu program prelungit din Slobozia, însoţiţi de educatoare, părinţi şi bunici, au venit la Muzeul Agriculturii pentru a învăţa obiceiurile şi ritualurile ce se practică, din strămoşi, în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, denumită, în popor, şi „Cap de iarnă”.

Expoziţia „Arta plastică textilă, prezent şi trecut”

Marţi, 18 februarie 2014, la Galeriile „Arcadia”, în organizarea Filialei Slobozia a Uniunii Artiştilor Plastici, Muzeului Agriculturii şi Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” Ialomiţa, a fost vernisată expoziţia „Arta plastică textilă, prezent şi trecut” cu lucrări de pictură şi design vestimentar semnate de artista Simona Pascale, din Galaţi.

Atelierul de confecţionat mărţişoare (2014)

Muzeul Agriculturii a organizat, ca în fiecare an în luna februarie, atelierul de confecţionat mărţişoare.

Expoziție la Palatul Parlamentului

Muzeul Agriculturii va fi prezent, în perioada 29 martie – 4 aprilie 2014, la Parlamentul României, cu expoziţia Pâinea noastră cea de toate zilele, cu ocazia celei de-a 29-a Conferinţe Regionale pentru Europa (ERC) a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură/FAO şi desfăşurării lucrărilor celei de-a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO (ECA)...

Expoziţia „Pâinea noastră cea de toate zilele”

În perioada 1-4 aprilie 2014, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a găzduit la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, cea de a 29-a Conferinţă Regională pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi lucrările celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO.

Atelierul de încondeiat ouă (2014)

În perioada 6-11 aprilie, ca în fiecare an înaintea marii sărbători a Învierii, la muzeu a fost organizat atelierul de încondeiat ouă.

Caloianul (2014)

Muzeul Agriculturii a organizat, joi, 8 mai 2014, manifestarea tradiţională Caloianul – ritual agrar pentru rodire şi vreme de secetă, străvechi obicei cu ample semnificaţii legate de fertilitate şi protejarea gospodăriei ţărăneşti.

Noaptea muzeelor(2014)

Invitatie la Muzeul Agriculturii in Noaptea Muzeelor

Evenimentul cultural NOAPTEA MUZEELOR - a zecea ediţie

Aproape 800 de slobozeni, copii, adolescenţi, tineri şi adulţi, au umplut sălile expoziţionale ale Muzeului Agriculturii cu prilejul celei de-a zecea ediţii a evenimentului cultural NOAPTEA MUZEELOR, organizat sâmbătă, 17 mai 2014.

Zilele Europene ale Patrimoniului, ediţia a XXII-a

    În data de 20 septembrie 2014, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediţia a XXII-a, la Muzeul Agriculturii s-a desfăşurat manifestarea „Pâinea - aliment şi simbol” în prezenţa a 35 de copiii (şcolari şi preşcolari din Slobozia), însoţiţi de părinţi şi bunici. Copiii au modelat turte dulci tradiţionale şi pâini rituale (prunci, colăcei), pe care le-au copt şi mâncat. În cadrul atelierului s-a vizionat şi filmul documentar din arhiva muzeului „Drumul bobului de grâu”.

 

Casa Tudorii - editia a IV-a

 

Festivalul-concurs „Tradiţie culinară ialomiţeană LA CASA TUDORII”, ediţia a IV-a,

Oraşul de Floci – Giurgeni, Ialomiţa

 

La pas prin lumea satului

 

Inaugurarea noului concept de prezentare a Muzeului Agriculturii va avea loc, miercuri, 10 decembrie, la ora 14.

 

 

Inaugurarea expoziţiei permanente "La pas prin lumea satului"

 

Muzeul Agriculturii a deschis, miercuri, 10 decembrie 2014, expoziţia permanentă LA PAS PRIN LUMEA SATULUI, în prezenţa unui numeros public format din reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor publice şi de cultură de la nivelul judeţului, cadre didactice şi elevi de la şcolile din municipiul Slobozia şi mulţi alţi iubitori de cultură şi tradiţii, statornici prieteni ai muzeului de-a lungul timpului.

Elevi cu colindul la Muzeul Agriculturii

 

Elevi de la Şcoala generală nr.3 din Slobozia au venit cu colindul la Muzeul Agriculturii. Ei au fost răsplătiţi, potrivit tradiţiei populare, cu mere şi covrigi.

 

Atelier de confecționat mărțișoare

 

La muzeu, Dragobetele sărută fetele!

 

Atelier de martisoare - 2015

La Muzeul Agriculturii a fost deschis, în perioada 23-27 februarie 2015, atelierul de confecţionat mărţişoare şi felicitări, la care au participat elevi de la Liceul de artă “Ionel Perlea”, Liceul Pedagogic “Matei Basarab” din Slobozia, şcolile generale Slobozia Nouă şi Bucu, precum şi membri ai Asociaţiei “Din inimă pentru aproapele”.

Măcinici

Luni, 9 martie 2015, la Muzeul Agriculturii a fost organizat atelierul-bucătărie dedicat sărbătorii numită în calendarul popular Măcinici sau Mucenici. Elevi de la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” şi Liceul Tehnologic „Înălţarea Domnului” din Slobozia au învăţat să facă măcinici sub îndrumarea specialiştilor de la muzeu şi sub privirile curioase ale cadrelor didactice şi părinţilor care i-au însoţit la muzeu.

Atelier de încondeiat ouă „Oul de Paşti”

        La Muzeul Agriculturii din Slobozia a fost deschis, în perioada 3-10 aprilie 2015, atelierul de încondeiat ouă – „Oul de Paşti”, manifestare tradiţională, care a adus la muzeu peste 750 de copii de grădiniţă, elevi de gimnaziu şi de liceu, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi, dornici să afle tainele meşteşugului şi ale artei încondeierii ouălor.

Vizitatori din nouă țări

Peste 60 de elevi din 9 ţări europene (Polonia, Letonia, Slovacia, Spania, Portugalia, Cipru, Grecia, Turcia şi Bulgaria), însoţiţi de profesori, au fost oaspeţii Muzeului Agriculturii din Slobozia, unde au vizitat biserica de lemn „Poiana”, expoziţia „La pas prin lumea satului”, au învăţat tehnica tradiţională românească de încondeiere a ouălor cu ceară şi au asistat la demonstraţii practice de copt pâinea la ţest, din care au mâncat apoi şi s-au declarat încântaţi de gustul deosebit al acesteia.

Expoziţia elevilor de la Liceul de Arte „Ionel Perlea” - specialitatea arhitectură

       La Muzeul Agriculturii a avut loc, în ziua de 21 aprilie 2015, deschiderea expoziţiei cu lucrările de certificare a competenţelor profesionale ale elevilor din clasa a XII-a B, specialitatea arhitectură, de la Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia. Ideile elevilor, materializate în machete de locuinţe, au fost apreciate atât de comisia de evaluare a lucrărilor, cât şi de specialişti în domeniul arhitecturii, profesori, colegi şi părinţi prezenţi la acest eveniment.

 

Obiceiul Caloianului

Obiceiul Caloianului este păstrat la Muzeul Agriculturii şi dus mai departe de tânăra generaţie. În acest an, elevi de la Şcoala gimnazială nr.3, clasa a III-a A, şi Liceul de Arte "Ionel Perlea", clasa a II-a B, din Slobozia, sub îndrumarea personalului muzeului, au învăţat despre acest ritual agrar de secetă. Au modelat păpuşi din lut, pe care le-au împodobit cu coji de ouă vopsite şi cu flori, după care au pornit alaiul Caloianului. La final, conform tradiţiei, a avut loc şi pomana Caloianului, unde copiii au mâncat ouă prăjite cu mămăligă şi gogoşi.

 

Invitație Noaptea Muzeelor 16 mai 2015

 

Muzeul Agriculturii vă invită la NOAPTEA MUZEELOR

Noaptea muzeelor - 2015

Aproape 450 de persoane, copii, tineri şi adulţi, au trecut pragul Muzeului Agriculturii din Slobozia în Noaptea Muzeelor, eveniment coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi organizat în data de 16 mai 2015. Au fost vizitate expoziţiile „La pas prin lumea satului” (care reuneşte, într-o concepţie unitară şi mai ales originală din punctul de vedere al prezentării, obiecte din toate colecţiile reprezentative ale muzeului, reconstituind lumea satului de odinioară, cu instituţiile sale, ateliere, ocupaţii, tradiţii şi viaţă spirituală) şi “M

Şezătoare la muzeu

Șaptesprezece elevi de la Şcoala Gimnazială nr.3, Slobozia, clasa a IV-a D, îndrumaţi de doamna învăţătoare Elena Ianc, au participat, în perioada 25 martie-19 iunie 2015, la  atelierul  de cusături manuale după modele tradiţionale „ŞEZĂTOARE LA MUZEU”. În cadrul atelierului, copiii au realizat cusături manuale tradiţionale, „musculiţe” pe etamină, dar şi produse moderne (papioane, medalioane, pernuţe pentru ace) din materiale textile actuale.

În curând - Zilele Europene ale Patrimoniului 2015

În fiecare an, în septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumentele istorice din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (Z.E.P.), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Din 1992 şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumentele istorice protejate, cât şi situri sau zone mai puţin cunoscute, care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg.

Zilele Europene ale Patrimoniului (2015)

Zilele Europene ale Patrimoniului au fost marcate la Muzeul Agriculturii din Slobozia sâmbătă, 19 septembrie 2015, printr-o expoziţie-atelier cu tema “DE LA MEŞTEŞUG LA INDUSTRIE – PATRIMONIUL TEHNIC ŞI INDUSTRIAL DIN ROMÂNIA”.

Târgul Naţional pentru Agricultură şi Industrie Alimentară AGROIAL-PARTENER 2015

Muzeul Agriculturii din Slobozia a fost partener, alături de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Ialomiţa şi Consiliul Judeţean, la organizarea celei de-a XXI-a ediţii a Târgului Naţional pentru Agricultură şi Industrie Alimentară AGROIAL – PARTENER 2015, care a avut loc în perioada 23-25 septembrie 2015.

Vernisajul expozitiei “Arta plastica” Eugenia Hagiu şi Eugen Popa

Miercuri, 7 octombrie 2015, la Muzeul Agriculturii din Slobozia a fost vernisată expoziţia “Arta plastică”, cu lucrări de grafică şi pictură ale artiştilor Eugenia Hagiu şi Eugen Popa, în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Judeţean Ialomiţa, ai unor instituţii de la nivelul judeţului, mass-media locale şi a unui numeros public format din prieteni statornici ai muzeului.

Evenimentele toamnei 2015

 

Toamnă bogată în participări la manifestări culturale şi expoziţionale pentru Muzeul Agriculturii din Slobozia. După parteneriatul cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Ialomiţa în organizarea celei de-a XXI-a ediţii a Târgului Naţional pentru Agricultură şi Industrie Alimentară AGROIAL – PARTENER 2015, a urmat, în perioada 1-10 octombrie 2015, expoziţia “Bucuriile toamnei”, organizată la Complexul Privighetoarea, care a cuprins obiecte din colecţia de viticultură a muzeului.

Ateliere de lucru - decembrie 2015

Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă ce se apropie, Muzeul Agriculturii a organizat un atelier de lucru, la care au participat elevii clasei I B de la Liceul Pedagogic ”Matei Basarab” Slobozia, învăţător, Mioara Dogaru, şi elevii clasei a VIII-a D, Şcoala Gimnazială nr. 3 Slobozia, profesor Sorana Ionescu.

Copiii grădiniței Amara colindă

În ziua de 16 decembrie, sub îndrumarea doamnei director Didina Stroe şi sub privirile emoţionate ale părinţilor, copiii de la Grădiniţa Amara, îmbrăcaţi în costume populare, au colindat personalul Muzeului Agriculturii.

Dublă lansare de carte

La Muzeul Agriculturii din Slobozia a avut loc, în ziua de 22 decembrie 2015, o dublă lansare de carte: „NICOLAE D. CORNĂŢEANU – o viaţă dedicată progresului agriculturii româneşti”, scrisă de prof. dr. Mihai Cotenescu, şi „Slobozia cailor frumoşi”, opera ziaristului slobozean George Stoian, ambele volume apărute sub egida Muzeului Agriculturii.

Muzeul Agriculturii in Revista Muzeelor

Muzeul Agriculturii a avut privilegiu de a fi nominalizat să publice lucrarea “TEMATICĂ ŞI FORME DE EXPRESIE ÎN EXPOZIŢIILE RECENTE ALE MUZEULUI AGRICULTURII”, autor prof. dr. Gheorghe PETRE

Tradiții culturale în Balcani

Muzeul Agriculturii din Slobozia a participat la realizarea expoziţiei internaţionale, cu datini legate de oferirea şi purtarea mărţişorului în țările balcanice, ”Tradiții culturale în Balcani”.

Măcinici – 9 Martie

Miercuri, 9 martie 2016, la Muzeul Agriculturii a fost organizat atelierul-bucătărie dedicat sărbătorii numită în calendarul popular Măcinici sau Mucenici.

Practici culturale în Balcani - Mărțișorul

Muzeul Agriculturii Slobozia vernisează în data de 05 aprilie 2016, orele 14,00 expoziţia ”PRACTICI CULTURALE ÎN BALCANI-MĂRŢIŞORUL”, expoziţie internaţională cu datini legate de oferirea şi purtarea mărţişorului în ţările balcanice. Expoziţia a fost realizată în cadrul unui parteneriat între instituţii de cultură din România, Bulgaria, Republica Macedonia şi Serbia, Muzeul Agriculturii din Slobozia având un aport semnificativ în organizarea ei. Expoziţia va avea ca stindard cel mai mare mărţisor din lume, omologat de Cartea Recordurilor.

Vernisajul expozitiei "Practici culturale în Balcani - Mărțișorul"

 

Muzeul Agriculturii Slobozia a vernisat în data de 05 aprilie 2016, expoziţia internaţională cu datini legate de oferirea şi purtarea mărţişorului în ţările balcanice. Aceasta a fost realizată în cadrul unui parteneriat între instituţii de cultură din România, Bulgaria, Republica Macedonia şi Serbia, Muzeul Agriculturii din Slobozia având un aport semnificativ în organizarea ei. Expoziţia are ca stindard cel mai mare mărţisor din lume, omologat de Cartea Recordurilor.

Săptămâna Altfel La Muzeul Agriculturii

              În perioada 18 – 22 aprilie 2016, peste 1.600 de copii şi elevi, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi, din Slobozia, Luciu, Amara, Ţăndărei, Bucu, Ograda, Andrăşeşti, Borduşelu, Orezu, Platoneşti, Gh.

Caloianul – obiceiuri agrare din Bărăgan

 

Muzeul Agriculturii a organizat, marţi, 17 mai 2016, manifestarea tradiţională Caloianul – obiceiuri agrare din Bărăgan, străvechi ceremonial cu ample semnificaţii legate de fertilitate şi protejarea gospodăriei ţărăneşti.

NOAPTEA MUZEELOR - 21 MAI 2016

Aproape 600 de persoane au trecut pragul Muzeului Agriculturii în cadrul manifestării internaţionale „Noaptea Muzeelor”. Au vizitat expoziţiile „Mărturii de credinţă” şi „La pas prin lumea satului”. Mare parte dintre vizitatori a participat şi la atelierul de iniţiere în tehnica decoupage.

„Telefonul de-a lungul timpului”

Marţi, 31 mai 2016, la Muzeul Agriculturii din Slobozia a fost deschisă expoziţia „Telefonul de-a lungul timpului”, realizată în colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău, în prezenţa unui numeros public, format din reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, instituţii publice şi de cultură, cadre didactice şi elevi de la liceele din municipiul Slobozia.

Lansare de carte: EXERCIŢIU DE RESPIRAŢIE

          La Muzeul Agriculturii din Slobozia a avut loc, în ziua de 21 iunie 2014, lansarea cărţii EXERCIŢIU DE RESPIRAŢIE – un roman scris de Irina Constantinescu (profesor de limba română la Şcoala gimnazială Miloşeşti, judeţul Ialomiţa), apărut la editura ePublishers, din Bucureşti. La acest eveniment au fost prezenţi o parte dintre colegii şi elevii autoarei, cadre didactice şi elevi de la şcolile şi liceele din Slobozia, reprezentanţi ai mass-media.

Muzeul Agriculturii la Festivalul Vlăsiei

Muzeul Agriculturii din Slobozia a fost prezent în data de 19 iunie 2016, la Festivalul Vlăsiei, manifestare organizată de primarul Andrei FILIP şi Consiliul Local al Comunei Moara Vlasiei. Publicul vizitator a putut admira expoziţia "Păstoritul" şi a gustat pâine făcută la ţest după reţete tradiţionale.

OFERTA CULTURALĂ A LUNII AUGUST 2016

Muzeul Agriculturii, ca depozitar al unui important patrimoniu cultural material şi imaterial adunat de-a lungul anilor, preocupat de valorificarea şi promovarea continuă a tradiţiilor agrare româneşti, martori preţioşi ai vechimii şi importanţei agriculturii la poporul român, organizează, în luna august, ATELIERE DE ÎMPLETIT SPICE DE GRÂU, prin care se vrea revigorarea tradiţiei cununilor de spice de la sfârșitul secerișului.

Muzeul Naţional al Agriculturii la Ploieşti

          În şedinţa Guvernului României, din 27 iulie 2016, s-a aprobat acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională şi schimbarea titulaturii în Muzeul Naţional al Agriculturii. Având acest nou statut, muzeul din Slobozia a încheiat un protocol de colaborare, până în anul 2020, cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, care prevede organizarea unor evenimente culturale comune şi schimbul de expoziţii, pentru promovarea valorilor din patrimoniul cultural şi educarea publicului în domeniile specifice celor două instituţii.

Comunicat de presă - PÂINEA ŞI VINUL

 

 

PÂINEA ŞI VINUL

SLOBOZIA, 16-18 septembrie

 

 

Comunicat de presă

 

           

Expoziţia „BUCURIILE TOAMNEI”

Expoziţia „BUCURIILE TOAMNEI”

la Restaurantul „Privighetoarea”

 

 

Targul Painea si Vinul

    Muzeul Național al Agriculturii a organizat, în perioada 16-18 septembrie 2016, manifestarea complexă PÂINEA ŞI VINUL, care a cuprins expoziţia „Pâinea şi vinul”, însoţită de ateliere de modelat pâini rituale şi de împletit spice de grâu, demonstraţii practice de copt pâine la ţest şi la cuptor tradiţional şi de obţinere a mustului proaspăt prin zdrobirea strugurilor în teasc, şi Târgul de produse tradiţionale româneşti, la care au fost prezenţi renumiţi producători din ţară.

Zilelor Europene ale Patrimoniului

       Muzeul Naţional al Agriculturii a organizat sâmbătă, 17 septembrie 2016, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, atelierul "Cununa grâului", unde copii din Slobozia, însoţiţi de părinţi sau bunici, au învăţat să împletească spice de grâu. Ca depozitar al unui important patrimoniu cultural material şi imaterial, adunat de-a lungul anilor, şi preocupat de valorificarea tradiţiilor agrare româneşti, Muzeul Naţional al Agriculturii promovează revigorarea tradiţiei cununilor de seceriş, pentru a fi cunoscută de un public cât mai larg.

 

ZIUA OREZULUI

    Muzeul Naţional al Agriculturii, în data de 4 octombrie 2016, a fost partener şi gazdă a celei de-a XI-a ediţii a manifestării ştiinţifice „Ziua orezului”, organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Ialomiţa, în colaborare cu Riso Scotti Danubio S.R.L. Evenimentul a avut în program Conferinţa privind cultura orezului, Salonul cercetării şi o Masă rotundă pe probleme actuale din agricultură şi cercetare în domeniul agriculturii.

ATELIER DE “PICTURĂ ICOANE PE STICLĂ”

        Muzeul Naţional al Agriculturii a redeschis atelierul permanent de „Pictură icoane pe sticlă”, având ca scop realizarea de activităţi educative cu elevii, în colaborare cu Liceul de Artă „Ionel Perlea”. La atelierul de pictură participă elevi de clasa a-V-a, sub îndrumarea prof. Liliana Ionescu şi Olimpia Petrescu. Atelierul se va desfăşura săptămânal şi se va finaliza cu o expoziţie cu vânzare a lucrărilor realizate de către copii.

TRADIŢII DE SECERIŞ PREZENTATE ÎN GERMANIA

   Muzeul Naţional al Agriculturii a participat, în data de 24 septembrie,  anul curent,  la cea de-a 19-a ediție a Săptămânii Interculturale  din Offenbach, Germania.

Muzeul Naţional al Agriculturii "La Casa Tudorii"

     Muzeul Naţional al Agriculturii a participat, sâmbătă, 8 octombrie 2016, la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului-concurs de tradiţie culinară ialomiţeană "La Casa Tudorii", organizat de Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Muzeul Judeţean Ialomiţa. La baza arheologică de la Oraşul de Floci, au fost prezenţi concurenţi din întreg judeţul, iar la standul MNA vizitatorii au vizionat expoziţia "Din bucătăria de altădată", în care au fost etalate obiecte din colecţia de instrumentar culinar, şi au degustat pâine coaptă la ţest şi plăcintă tradiţională cu brânză.

MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII LA TÂRGUL “TOAMNA BUZOIANĂ”

   Patru tractoare de epocă din patrimoniul Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia au fost expuse, în perioada 15-16 octombrie 2016, în Piața Dacia din Buzău, în cadrul evenimentului Târgul ”Toamna Buzoiană”, ediția a XI-a. Târgul a fost organizat de Muzeul Județean Buzău, Consiliul Județean Buzău, în colaborare cu Muzeul Naţional al Agriculturii. Tractoarele au fost produse în SUA (1921, 1923), Anglia (1938) şi Austro - Ungaria (1935-1940).

„Să ştii mai multe, să fii mai bun”

   În cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” Slobozia au  participat  în perioada 7-11 noiembrie 2016 la atelierele de personalizat căni, de modelat pâini rituale şi de împletit fire textile, organizate la Muzeul Naţional al Agriculturii.

„Moda franceză în miniatură. Păpuși din colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova”

   La Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia s-a deschis, în prezenţa unui numeros public, expoziţia „Moda franceză în miniatură.

Santandrei, Cap-de-Iarnă

   Copii de la grupa mare, Grădiniţa cu program prelungit „Junior” din Slobozia, însoţiţi de educatoare, au venit la Muzeul Naţional al Agriculturii pentru a învăţa obiceiurile şi ritualurile ce se practică, din strămoşi, în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, denumită, în popor, şi „Cap de iarnă”.

Ateliere de lucru la Muzeul Naţional al Agriculturii

  Atelierele de lucru deschise permanent la Muzeul Naţional al Agriculturii s-au desfăşurat  pe perioada lunii decembrie cu un specific aparte. Copii prezenţi  au personalizat căni, au împletit brăţări sau după caz au modelat decorat şi degustat turtă dulce  transformându-le în cadouri speciale pentru cei dragi, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Cu colinda la Muzeu

   Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, colindători din zonele  Valea Ciorii, Amara şi Traianu au trecut pragul Muzeului Naţional al Agriculturii respectând tradiţia colindatului şi încântând prin costumele populare româneşti. Ei au fost răsplătiţi cu nuci, mere şi bomboane.

SCOARŢE DIN COLECŢIA MUZEULUI NAŢIONAL AL AGRICULTURII

   În ziua de 25 ianuarie 2017, a fost deschisă expoziţia „SCOARŢE DIN COLECŢIA MUZEULUI NAŢIONAL AL AGRICULTURII”, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor judeţene şi locale şi a unui numeros public, format din cadre didactice şi elevi de la şcolile gimnaziale şi liceele din municipiul Slobozia, care au fost încântaţi de frumuseţea şi diversitatea exponatelor.

   Scoarţele sunt principalele elemente de decor din casele tradiţionale. Ele se foloseau pentru încălzirea interiorului, se purtau pe pereţi, paturi şi pardoseli.

AMBASADORUL STATELOR UNITE ALE AMERICII LA MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII

   Muzeul Naţional al Agriculturii a primit vizita Excelenţei Sale domnul Hans Klem, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, însoţit de o delegaţie oficială, formată din membri ai Ambasadei şi oameni de afaceri din judeţul Ialomiţa.

Ateliere de lucru la Muzeul Naţional al Agriculturii luna februarie

   Pe tot parcursul lunii februarie, la Muzeul Naţional al Agriculturii s-au desfăşurat atelierele de: confecţionarea de brăţări ale prieteniei; de modelat pâini rituale şi de confecţionat mărţişoare. Acestea s-au desfăşurat cu participarea activă a copiilor de la: Liceul tehnologic "Înălţarea Domnului"; Liceul de Arte "Ionel Perlea"; Şcoala Gimnazială Cosâmbeşti; Seminarul Teologic "Sf.Ioan Gură de Aur" din Slobozia şi de la Dexter Academy School.

Sărbătoarea Măcinicilor la Muzeul Naţional al Agriculturii

   La Muzeul Naţional al Agriculturii sunt reînviate tradiţiile şi obiceiurile zilei de 9 martie. Elevi de clasa a II-a, de la Liceul de Arte "Ionel Perlea", şi clasa I, de la Şcoala gimnazială nr.2 "Sf.Andrei", din Slobozia, au preparat măcinici după reţete tradiţionale, au mâncat măcinici fierţi şi copţi, apoi au participat la obiceiurile agrare specifice: aprinderea focurilor, săritul peste foc, baterea pământului cu maiul şi agăţarea măcinicilor în pomi fructiferi, pentru rod bogat.

Lansare de carte

   Vineri, 24 martie 2017, la Muzeul Naţional al Agriculturii a avut loc, în prezenţa unui numeros public, lansarea cărţii "Elemente mitice precreştine şi creştine în colinda românească - studiu de folclor", autor prof. Aura Văceanu.

ATELIERELE LUNII MARTIE LA MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII

  În luna martie, la atelierul de personalizat căni, deschis permanent la Muzeul Naţional al Agriculturii, i-am avut invitati pe elevii din diferite clase ai Liceului Pedagogic "Matei Basarab", Slobozia, şi ai Liceului Tehnologic "Înălţarea Domnului" din Slobozia. 

Expoziţie de grup-aspiranţi U.A.P.

  Joi, 6 aprilie 2017, la Muzeul Naţional al Agriculturii, a avut loc vernisajul Expoziţiei de grup, cu lucrări ale artiştilor plastici ialomiţeni Olimpia Petrescu, Gabriel Teodorescu, Roxana Căluţă, Nicolae Croitoru-Capbun şi Dan Silviu Stănease, cu toţii aspiranţi la titulatura de membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

ATELIER DE ÎNCONDEIAT OUĂ

  În perioada 3-7 aprilie 20177, la Muzeul Naţional al Agriculturii s-a desfăşurat atelierul de încondeiat ouă, activitate devenită tradiţională sub îndrumarea specialiştilor din cadrul muzeului. În fiecare an, premergător marii sărbători creştine a Învierii lui Iisus Hristos, sute de copii, de toate vârstele, însoţiţi de cadre didactice, părinţi şi bunici, vin la muzeu pentru a învăţa arta încondeierii ouălor de Paşte. În acest an, primii care au deprins această îndeletnicire au fost copiii de la Centrul de Educaţie Timpurie "Micul Prinţ", din Slobozia.

ATELIERELE LUNII APRILIE LA MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII

  Pe parcursul lunii aprilie, elevii Şcolii Profesionale "Areta Teodorescu" Grivita, au participat la atelierul permanent de personalizat căni, copii de la Grădiniţa din Amara au învăţat să picteze linguri, elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 3. Slobozia, cls. 0, copii grupei mijlocie de la Grădiniţa cu program prelungit "Junior", Slobozia şi copii de la Grădiniţa cu program normal din Gheorghe Doja au participat la atelierul de modelat pâini rituale la Muzeul National al Agriculturii.

OLIMPIADA JUDEŢEANĂ DE ARTE PLASTICE

  La Muzeul Naţional al Agriculturii a avut loc vernisajul expozţiei cu lucrările premiate la Olimpiada judeţeană de arte plastice, istoria artelor şi arhitectură - 2017. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa şi Liceul de Arte "Ionel Perlea" din Slobozia, sub patronajul Consiliului Judeţean Ialomiţa. Premiile au fost înmânate de către preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, domnul Victor Moraru, şi prefectul judeţului Ialomiţa, domnul Gigi Petre.

CALOIANUL. PAPARUDE

    Muzeul Național al Agriculturii a organizat, joi, 4 mai 2017, manifestarea tradiţională  ”Sărbătoarea Caloianului. Paparudele” – ritualuri agrare pentru rodire şi vreme de secetă, străvechi obiceiuri cu ample semnificaţii legate de fertilitate şi protejarea gospodăriei ţărăneşti. 

NOAPTEA MUZEELOR LA MUZEUL NATIONAL AL AGRICULTURII

   Peste 1.100 de persoane, de toate vârstele, au vizitat expoziţiile Muzeului Naţional al Agriculturii şi au asistat la programul artistic susţinut de solişti şi formaţii de muzică şi dans de la Palatul Copiilor, Liceul de Arte "Ionel Perlea" , Liceul Tehnologic "Înălţarea Domnului" şi Şcoala Gimnazială nr.3, din Slobozia.

TRACTOARELE MUZEULUI VEDETE LA EXPOZIŢIA “MAI...CLASIC 2017”

   Muzeul Naţional al Agriculturii a participat în perioada 26-28 mai, la a treia ediţie a expoziţiei: "Mai...clasic 2017” organizată de Tomitans’ Classic Cars Constanţa şi Retromobil Club România. Parada de automobile de epocă s-a desfăşurat la Constanţa, în Piaţa Ovidiu. Alături de zecile de modele de automobile civile şi militare, printre care cel mai vechi exponat a fost autovehiculul OLDSMOBILE fabricat în 1904, vizitatorii au putut admira modele de  tractoare din Patrimoniul muzeului nostru.

CEL DE-AL XVIII-A CONGRES INTERNAŢIONAL AL MUZEELOR DE AGRICULTURĂ

   Muzeul Naţional al Agriculturii a participat  în perioada: 9~17 mai 2017, la cel de-al XVIII-a Congres Internaţional al Muzeelor de Agricultură: Tradiţii şi Schimbări – Sustenabilităţi Viitoare, organizat de Eesti Pollumajandusmuuseum /Muzeul Estonian de Agricultură, Estonia.

ATELIERELE LUNII MAI LA MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII

   Pe parcursul lunii mai elevii de la Centrul de Educaţie Timpurie "Micul Prinţ, şcolii primare din localitatea Bueşti, participanți la Olimpiada de geografie desfășurată la Slobozia, clasei a-V a şi clasa a I-a grupa “Muguraşii” de la Şcoala Gimnazială nr. 3, au participat la atelierele permanente ale muzeului de: pictat linguri de lemn respectiv căni.

OLIMPIADA "MEŞTEŞUGURILOR ARTISTICE TRADIŢIONALE"

   În data de 8 iunie 2017, la Muzeul Naţional al Agriculturii, s-a desfăşurat etapa judeţeană a Olimpiadei "Meşteşugurilor artistice tradiţionale". Specialişti din muzeu au avut onoarea de a juriza, alături de cadre didactice din cadrul Liceului Pedagogic "Matei Basarab" Slobozia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, lucrări ale participanţilor de la Palatul Copiilor, Liceul Pedagogic, Cercul de Pictură al Protopopiatului "Sf. Apostol Luca", Cercul de Meşteşuguri Artistice, Luciu.

"EXPOZIŢIA ABSOLVENŢILOR 2017"

   Pe 8 iunie a avut loc vernisajul evenimentului : "Expoziţia absolvenţilor 2017" a clasei de arhitectură promoţia 2017, din cadrul Liceului de Arte "Ionel Perlea", Slobozia. Au participat elevi şi cadre didactice. Ne-au onorat cu prezenţa: Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Preşedintele Arhitecţilor din Ialomiţa, Directorul Liceului de Arte "I. Perlea" profesori, arhitecţi care au luat cuvântul alături de Managerul Muzeului Naţional al Agriculturii. Expoziţia va fi deschisă pe toată perioada lunii iunie.

FESTIVALUL MOARA VLĂSIEI - ediţia a IX-a

   Muzeul Naţional al Agriculturii a fost prezent duminică, 18 iunie 2017, la cea de-a IX-a ediţie a ,,Festivalului Vlăsiei”, organizat de Primăria comunei Moara Vlăsiei, tematica din acest an fiind epoca medievală.

Bat clopote de nuntă la muzeu

   Miercuri, 12 iulie 2017, la Muzeul Naţional al Agriculturii a fost deschisă expoziţia "Bat clopote de nuntă la muzeu", în prezenţa prefectului judeţului Ialomiţa, domnul Gigi Petre, a unor reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai presei locale şi centrale, copii şi elevi însoţiţi de cadre didactice de la Centrul de Îngrijire Minori Slobozia şi Şcoala gimnazială Luciu.

Târgul PÂINEA ŞI VINUL

  Cea de-a doua ediţie a Târgului "Pâinea şi Vinul" a adus la Muzeul Naţional al Agriculturii aproximativ 2.000 de persoane, de toate vârstele, care au avut posibilitatea să cumpere şi să mănânce produse tradiţionale de la renumiţi producători din ţară şi locali (pastramă de oaie, bulz la grătar, fasole cu ciolan, sărmăluţe ş.a.).

Zilele Europene ale Patrimoniului

  Zilele Europene ale Patrimoniului au fost marcate, la Muzeul Naţional al Agriculturii, prin activităţi în cadrul atelierelor de creaţie deschise permanent şi vizitarea expoziţiei temporare BAT CLOPOTE DE NUNTĂ LA MUZEU şi expoziţiei permanente LA PAS PRIN LUMEA SATULUI.

SĂRBĂTOAREA ROADELOR TOAMNEI

  Pentru Muzeul Naţional al Agriculturii a devenit o tradiţie în a prezenta, pe terasa special amenajată a restaurantului „Privighetoarea”, expoziţii având ca tematică îndeletnicirile ţăranilor specifice acestui anotimp. Timp de o lună, începând cu data de 24 septembrie 2017, cei care intră în grădina restaurantului pot vedea expoziţia „Agricultură veche românească”, ce cuprinde obiecte muzeale folosite în lucrările agricole din acest sezon, dar şi în mustăriile de odinioară. 

ZILELE RECOLTEI LA SLOBOZIA

  Muzeul Național al Agriculturii a participat, în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie 2017, la Zilele Recoltei, manifestare organizată de Primăria municipiului Slobozia, în Piața Mare. A fost prezentată expoziția Povestea țestului, însoțită de demonstrații practice de copt pâine, iar o căruță din colecțiile muzeului a fost încărcată cu roadele toamnei, de către organizatori.

VIZITA AMBASADORULUI MARII BRITANII

  Astăzi, 28.09.2017, domnul Ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, şi domnişoara Andrada Maria Petrache, Communication Assistant, au vizitat Muzeul National al Agriculturii.

ZIUA EDUCAŢIEI

  Ca în fiecare an, Muzeul Naţional al Agriculturii este locul unde mare parte dintre copiii de grădiniţă, elevii de gimnaziu şi de liceu, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi, marchează Ziua Internaţională a Educaţiei. Pe 5 octombrie 2017, elevi de la Liceul de Arte "Ionel Perlea" din Slobozia au participat la atelierul de personalizat căni, iar alte câteva zeci de şcolari au vizitat expoziţiile muzeului.

LA CASA TUDORII

  Muzeul Naţional al Agriculturii a participat, în ziua de 15 octombrie 2017, la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs de tradiţie culinară ialomiţeană LA CASA TUDORII, organizat de Muzeul Judeţean Ialomiţa şi Consiliul Judeţean Ialomiţa, la Baza de cercetare arheologică Oraşul de Floci – Giurgeni. Expoziţiile „Din bucătăria de altădată” şi „Povestea ţestului” – însoţită de demonstraţii practice de copt pâine la ţest au atras privirile celor mai mulţi dintre participanţii la târg, care au aşteptat cu nerăbdare să guste din pâinea caldă.

FLORĂ ŞI FAUNĂ DIN CÂMPIA ROMÂNĂ

   La Muzeul Naţional al Agriculturii s-a deschis, miercuri, 25 octombrie 2017, expoziţia “Floră şi faună din Câmpia Română”, organizată în colaborare cu Institutul de Cercetări Ecomuzeale „Gavrilă Simion” Tulcea şi Muzeul Brăilei „Carol I”, în prezenţa prefectului judeţului Ialomiţa, domnul Gigi Petre, a unor reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi a unui numeros public. 

ATELIERELE LUNII OCTOMBRIE

   Muzeul Naţional al Agriculturii este locul unde mare parte dintre copiii de grădiniţă, elevii de gimnaziu şi de liceu, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi, participă la atelierele permanente susţinute de specialiştii noştri. 

   Pe parcursul lunii octombrie s-a desfăşurat atelierul de personalizat căni.  Au participat elevi de la Liceului Teoretic Şcoala Europeană Bucureşti.

TÂRGUL DE CRĂCIUN

   Muzeul Național al Agriculturii organizează, în perioada 15-17 decembrie 2017, TÂRGUL DE CRĂCIUN, eveniment care dovedeşte, încă o dată, că aici este un loc de păstrare şi transmitere a unui valoros patrimoniu spiritual, exprimat în datini şi obiceiuri tradiţionale româneşti.

MESAJ DE CONDOLEANŢE

   Sincere condoleanţe Casei Regale a României, la trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale  Regele Mihai I, model de viaţă în demnitate pentru mulţi dintre noi!

   Dumnezeu să Îl odihnească în pace!

 

ANUNŢ IMPORTANT

Datorită perioadei de DOLIU NAŢIONAL, programul Târgului de Crăciun de la Muzeul Naţional al Agriculturii (15-17 dec. 2017), se va modifica astfel:

 

Programul artistic de Vineri, 15 dec. 2017, NU se va mai susţine.

Vineri, 15 dec. 2017, ora 12,00 - DESCHIDEREA

Sâmbătă, 16 dec. 2017, orele 10,00 – 20,00 – tradiţii culinare specifice (tranşarea porcului,

TÂRGUL DE CRĂCIUN

   La Muzeul Naţional al Agriculturii este deschis, în perioada 15-17 decembrie 2017, Târgul de Crăciun, unde găsiţi standuri cu vânzare de produse tradiţionale din carne de porc, de oaie şi de vită, dulciuri (prăjituri de casă), decoraţiuni handmade pentru Crăciun, cadouri pentru cei dragi, şi, bineînţeles, vin fiert cu scorţişoară. Vineri, 15 decembrie, copii de la Liceul de Arte Ionel Perlea din Slobozia, au participat la atelierul de confecţionat sorcove.

Vernisajul expoziţiei „GRAFICĂ – LELIA URDĂRIANU”

   Miercuri, 14 februarie, la Muzeul Naţional al Agriculturii a avut loc vernisajul expoziţiei „Grafică – Lelia Urdărianu”, organizată în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Slobozia – Ialomiţa, în prezenţa deputatului de Ialomiţa Ştefan Muşoiu, a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, ai mass-media şi a unui numeros public.

FIERUL DE CĂLCAT. ISTORIC, UTILITATE ŞI RAFINAMENT

   Pe data de 07.03.2018, la ora 12.00 a avut loc, la sediul Muzeului Județean Buzău, vernisajul expoziției ”Fierul de călcat. Istoric, utilitate și rafinament”, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Agriculturii şi domnul Răzvan Leşevschi. Evenimentul a făcut parte din cadrul  Programului ”Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău”, ed. a III-a. 

MĂCINICII - TRADIŢII POPULARE ROMÂNEŞTI

   La Muzeul Naţional al Agriculturii, Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici se celebrează în fiecare an, în ziua de 9 Martie. Elevi de clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială "Sf.Andrei" Slobozia şi clasa pregătitoare de la Liceul de Arte "Ionel Perlea" Slobozia au modelat, au degustat măcinici preparați după rețete tradiționale și au aflat informații despre tradițiile și obiceiurile de odinioară, specifice acestei zile.

ATELIERUL DE ÎNCONDEIAT OUĂ

   La Muzeul Naţional al Agriculturii, în perioada 26-30 martie 2018, este deschis atelierul de încondeiat ouă, manifestare tradiţională, care aduce la muzeu, în fiecare an, înaintea marii sărbători a Paştelui, copii de toate vârstele, cadre didactice şi părinţi, dornici să afle tainele meşteşugului şi ale artei încondeierii ouălor.

CALOIANUL – RITUAL AGRAR PENTRU RODIRE ŞI VREME DE SECETĂ

   Muzeul Agriculturii a organizat, joi, 26 aprilie 2018, manifestarea tradiţională Caloianul – ritual agrar pentru rodire şi vreme de secetă, străvechi obicei cu ample semnificaţii legate de fertilitate şi protejarea gospodăriei ţărăneşti. 

   Secvenţe din străvechiul ceremonial agrar care este Caloianul au fost readuse la viaţă şi prezentate comunităţii urbane din Slobozia de grupuri de copii de la Borduşani, Griviţa, Luciu-Gura Ialomiţei şi Miloşeşti, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi.

ATELIERELE LUNII APRILIE

   Peste 180 de elevi de la Şcoala Gimnazială "G.Vâlsan" din Amara şi Şcoala Gimnazială nr.2 "Sf.Andrei" din Slobozia au luat parte la atelierele permanente de personalizat căni şi pictură pe linguri de lemn desfăşurate la Muzeului Naţional al Agriculturii pe perioada lunii aprilie. Elevii, însoţiţi de cadre didactice, au vizitat expoziţia permanentă "La pas prin lumea satului".

OLIMPIADA JUDEŢEANĂ DE ARTE PLASTICE, ISTORIA ARTELOR ŞI ARHITECTURĂ

   Luni, 14 mai 2018, la Muzeul Naţional al Agriculturii, a avut loc premierea câştigătorilor Olimpiadei judeţene de arte plastice, istoria artelor şi arhitectură, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi a unui numeros public, format din elevi şi cadre didactice din Slobozia şi alte localităţi ale judeţului Ialomiţa. Diplomele au fost înmânate de către vicepreşedintele Consiliului judeţean Ialomiţa, domnul Ionel Gae, iar lucrările câştigătorilor pot fi văzute în expoziţia special dedicată acestui eveniment, deschisă publicului până la sfârşitul lunii mai.

Vă invităm la NOAPTEA MUZEELOR!

   Sâmbătă, 19 mai 2018, la Muzeul Naţional al Agriculturii, vă invităm să fiţi alături de noi şi să vă delectaţi cu multitudinea de obiecte unicat din cadrul expoziţiilor de bază şi expoziţiei temporare şi cu un program artistic pe gustul tuturor.

   Vă aşteptăm cu drag în intervalul orar: 16,00-24,00 (ultimul vizitator va fi primit la ora 23,40).

Noaptea Muzeelor la Muzeul Naţional al Agriculturii

   Peste 700 de vizitatori au trecut pragul muzeului în noaptea de 19 mai 2018. Au fost încântaţi de expoziţiile de bază: "MĂRTURII DE CREDINŢĂ" şi "LA PAS PRIN LUMEA SATULUI" precum şi de expoziţia temporară "OLIMPIADA JUDEŢEANĂ DE ARTE ŞI ISTORIA ARTEI, 2018".

EXPOZIŢIA ABSOLVENŢILOR 2018

   Pe data de 30 mai 2018, Muzeul Naţional al Agriculturii, a vernisat expoziţia absolvenţilor de clasa a XII-a a Liceului de Arte „Ionel Perlea”.

   Cele 22 de lucrări vor fi expuse până în luna septembrie anul curent.

Olimpiada Meșteșugurilor Artistice Tradiționale, etapa județeană

   În data de 05.06.2018, la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia, s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice Tradiționale, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, Liceul Pedagogic ”Matei Basarab” Slobozia și Muzeul Național al Agriculturii. Scopul acestei acțiuni este de a aduce în prim plan valorile culturii și civilizației populare, iar unul dintre obiective fiind acela de a educa elevii în spiritul cunoașterii propriei identități culturale.

FESTIVALUL VLĂSIEI 2018

   Muzeul Naţional al Agriculturii a participat, în ziua de 17 iunie 2018, pentru a zecea oară consecutiv, la Festivalul Vlăsiei, manifestare devenită deja tradiţională, organizată de Primăria comunei Moara Vlăsiei, din judeţul Ilfov.

Simpozion Naţional de Istorie şi Retrologie Agrară

   Muzeul Naţional al Agriculturii a participat, în perioada 22-24 iunie 2018, la cel de-al XXVI-lea Simpozion naţional de istorie şi retrologie agrară, care a avut ca temă “Bicentenarul naşterii lui Ion Ionescu de la Brad”. Manifestarea a fost organizată la Bacău şi la Brad – comuna Negri, de către Societatea de Istorie şi Retrologie Agrară din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bacău şi Asociaţia Arhiviştilor Bacău.

ATELIERE DE VARĂ LA MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII

Muzeul Național al Agriculturii invită copiii, părinții și bunicii să participe pe toată perioada verii la următoarele ateliere de creație:

- Atelier de împletit spice de grâu; taxă participare- 5 lei;

- Atelier de împletit ”brățara prieteniei”; taxă participare - 5 lei;

- Atelier personalizat căni; taxă participare - 10 lei;

- Atelier ”Sporul casei”; taxă participare - 5 lei;

- Atelier inițiere în tehnica ”decoupage”; taxă participare - 10 lei;

VERNISAJUL EXPOZIŢIEI "ÎNCHINARE SFINTEI CRUCI"

   La Muzeul Naţional al Agriculturii a fost vernisată, marţi, 3 iulie 2018, expoziţia „Închinare Sfintei Cruci”, realizată de artişti consacraţi şi studenţi de la specializarea artă sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, la sărbătorirea a 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. „A spune că întreaga viaţă stă sub semnul Crucii ar fi, poate, de prisos, dar a nu-l sublinia defel poate fi chiar condamnabil.

Zilele Europene ale Patrimoniului, ediţia a XXVI-a

   Pentru ediția din acest an, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au instituit Anul European al Patrimoniului ce are ca deviză ”patrimoniul nostru cultural - unde trecutul se întâlnește cu viitorul”. Elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 3 Slobozia au avut ocazia să descopere și să interpreteze valorile de patrimoniu cultural prin intermediul vizitei ghidate și prin expunerea impresiilor pe cărți poștale editate de muzeu.

Parada textilelor din colecţia Muzeului Național al Agriculturii

   Expoziţia „Parada textilelor din colecţia Muzeului Național al Agriculturii” s-a organizat la sediul muzeului pentru toate categoriile de public din cadrul comunităţii locale şi pentru specialiştii din muzeele etnografice din ţară. Expoziţia valorifică patrimoniul etnografic textil, categoriile: piese de port popular și textile de interior din toate zonele țării cuprins în inventarul muzeului nostru. Va putea fi vizitată pe perioada septembrie – octombrie a anului 2018.

Zilele Recoltei

   Muzeul Naţional al Agriculturii a fost partener, în zilele de 29-30 septembrie 2018, al manifestării "Zilele Recoltei" la Slobozia, participând, sub genericul "Bucuriile Toamnei", cu demonstraţii de copt pâine la ţest şi o mică expoziţie cu ustensile tradiţionale de obţinere a vinului.

ZIUA EDUCAŢIEI - 5 OCTOMBRIE 2018

   În data de 5 octombrie 2018, Şcoala generala nr. 3 din Slobozia, Ialomiţa, a sărbătorit Ziua Mondială a Educaţiei prin educaţie formală şi nonformală, la Muzeul Naţional al Agriculturii. Elevii, alături de profesori, au participat la ateliere permanente oferite de instituţia noastră: olărit, căni personalizate şi ţesut pe etamină, şi au vizitat expoziţiile, permanente şi temporare, ale muzeului.

Festivalul - Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană ”La Casa Tudorii”

   Duminică, 14 octombrie 2018, Muzeul Național al Agriculturii a participat la Festivalul - Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană ”La Casa Tudorii”, ediția a VIII - a, organizat la ”Orașul de Floci” Giurgeni , cu expoziția ”Păstoritul” și demonstrații de copt pâine la țest. De asemenea, muzeul a avut înscrise la categoria ”Preparate de patiserie și cofetărie” două preparate, și anume, prăjitura ”Centenar” și prăjitura ”Râioasa”.

"100 de ani de agriCultură în România"

   Muzeul Naţional al Agriculturii a participat la evenimentul aniversar – “100 de ani de agriCultură în România”, al Asociaţiei Industriei de Protecţia Plantelor din România, care a avut loc pe data de 06.11.2018 la Palatul Cotroceni, Bucureşti, în prezenţa celor mai importanţi fermieri şi reprezentanţi ai companiilor din agribusiness din ţară.

“100 de ani de tradiţii şi obiceiuri de iarnă la români”

   Astăzi, 29 noiembrie 2018, la Muzeul Național al Agriculturii s-au desfășurat primele două acţiuni din cadrul manifestării complexe “100 de ani de tradiţii şi obiceiuri de iarnă la români”: Moş Andrei, Cap de Iarnă, atelier de practicare şi învăţarea a unor obiceiuri tradiţionale specifice acestei zile şi

-expoziţia foto-documentară “România – 100 de ani, 100 de fotografii”, cuprinzând facsimile ale unor fotografii de epocă din colecţiile M.N.A., program artistic susţinut de elevii clasei a II-a A, de la Şcoala Gimnazială nr. 3 Slobozia.

“100 de ani de tradiţii şi obiceiuri de iarnă la români”

   Astăzi, 05.12.2018, la Muzeul Național al Agriculturii, elevii clasei a VI-a de la Liceul Pedagogic ”Matei Basarab” Slobozia au participat la atelierul de confecționat cocarde, acțiune din cadrul manifestării complexe “100 de ani de tradiții și obiceiuri de iarnă la români”.

MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII LA FESTIVALUL HELIS

 Muzeul Naţional al Agriculturii va participa în perioada 16-18 august 2019, la Feteşti, judeţul Ialomiţa, la Festivalul HELIS -cel mai mare festival de reconstituire istorică a perioadei geto-dacice din România. în această perioadă muzeul va oferi  două evenimente:demonstraţii de copt pâine la ţest  şi cu o expoziţie pavilionară şi expoziţia Agricultură Românească Veche cu obiecte asemănătoare celor folosite colonizării Daciei de către romani. Vă aşteptăm!

SĂRBĂTOAREA DRAGOBETELUI

   Muzeul Național al Agriculturii a celebrat pe 24 februarie 2019, Sărbătoarea Dragostei la români prin: atelier de confecționat felicitări, program artistic susținut de elevi ai Palatului Copiilor din Slobozia, “poză la minut” a cuplurilor de îndrăgostiți, vizitare gratuită a expozițiilor muzeului pentru persoanele care poartă numele de Dragoș, Drăgan, Draga, Drăguța (pe baza cărții de identitate).

ATELIER DE CONFECŢIONAT MĂRŢIŞOARE

   La Muzeul Naţional al Agriculturii, în perioada 26 februarie-1 martie 2019, au participat  la atelierul de confecţionat mărţişoare, copiii şi elevii de la: Grădiniţa Borduşelu, Şcoala Gimnazială nr. 3, clasa a II-a C, Grădiniţa cu Program Normal a Liceului Pedagogic „Matei Basarab” şi respectiv Grădiniţa „Micul Prinţ”, Slobozia. Copii au confecţionat mărţişoare pentru mămici şi bunici, din diferite materiale: seminţe, paie, lut, pănuşi de porumb.

EXPOZIŢIA “FEMEIA ÎN CHIP ŞI FEL”

   Miercuri, 6 martie 2019, la orele 14,00, a fost vernisată, la Muzeul Naţional al Agriculturii, expoziţia ”Femeia în chip și fel” - o expoziție retro, a contrastelor, în care puteţi admira chipuri de femei din diferite categorii sociale și, în același timp, o expoziție care vă invită să descoperiți femeia în diferite ipostaze: femeia mamă, femeia soție, femeia gospodină etc.

SĂRBĂTOAREA MĂCINICILOR

   Elevi din clasele a III-a şi a IV-a de la Şcoala Gimnazială "Areta Teodorescu" Griviţa au participat la manifestarea ” Măcinicii - tradiții populare românești”, organizată de Muzeul Național al Agriculturii, unde au modelat și degustat măcinici și au aflat informații despre această sărbătoare. De asemenea, copiii au prezentat și un scurt moment artistic dedicat Zilei Femeii.

PROGRAMUL ŞCOALA ALTFEL LA MUZEU

   Săptămâna "Şcoala altfel" s-a încheiat cu un bilanţ frumos pentru Muzeul Naţional al Agriculturii. În perioada 15-19 aprilie 2019, un număr de peste 1.150 de copii şi elevi, însoţiţi de cadre didactice, părinţi şi bunici, au participat la atelierele de încondeiat ouă (530), personalizat căni (210), împletit brăţări din fire textile (40),  pictat pe linguri de lemn (18), iar peste 370 de persoane au vizitat expoziţiile deschise în muzeu.

OLIMPIADA JUDEŢEANĂ DE ARTE PLASTICE, ISTORIA ARTELOR ŞI ARHITECTURĂ

   Miercuri, 8 mai 2019, la orele 11,00, a fost deschisă, la Muzeul Naţional al Agriculturii, expoziţia premianţilor ”Olimpiadei Judeţene de Arte Vizuale, Istoria Artelor şi Arhitectură”, organizată de Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice locale, a elevilor premiaţi la olimpiadă şi a cadrelor didactice.

NOAPTEA MUZEELOR 2019 LA MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII

   În acest an, Muzeul Naţional al Agriculturii a participat la evenimentul internaţional NOAPTEA MUZEELOR, ediţia a XV-a, iniţiat în România de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR).

”CAN YOU PLAY WITH ME”

   Astăzi, 29.05.2019, Muzeul Național al Agriculturii a fost gazda participantilor la Proiectul ERASMUS + ”CAN YOU PLAY WITH ME”. 49 de adulţi și copii din Turcia, Polonia, Italia, Slovacia și România, însoțiți de cadre didactice de la Școala Gimnazială ”George Vâlsan” Amara, au participat la atelierele de personalizat căni și pictat linguri de lemn, au vizitat expozițiile muzeului și Biserica de lemn ”Sf. Nicolae” și au degustat pâine coaptă la țest.

ATELIERE PE TIMP DE VARĂ

Muzeul Național al Agriculturii organizează următoarele ateliere de vară pentru copii, părinți și bunici:
-Atelier de personalizat căni - 10 lei
- Atelier împletit spice de grâu - 5 lei
-Atelier pictat linguri de lemn - 5 lei
Înscrierile se fac la telefonul 0243231991, între orele 8,00-16,00, de luni până vineri.
Va asteptam cu drag!

COMUNICAT DE PRESĂ. TÂRGUL PÂINEA ŞI VINUL

   În perioada 20 - 22 septembrie 2019, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Muzeul Naţional al Agriculturii organizează Târgul “Pâinea şi vinul”, ce va reuni firme locale şi din ţară, care comercializează produse tradiţionale.

COMUNICAT DE PRESĂ. ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI

Muzeul Naţional al Agriculturii organizează, pe data de 13.09.2019, ora 10.00, atelierul interactiv Muzeul în desene şi poveşti, pentru a sărbători ediţia a XXVII-a a Zilelor Europene ale Patrimoniului, cu tema: “Biblioteca, arhiva, trezorieri de patrimoniu cultural”, în coordonarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Direcţia Patrimoniu Cultural. Participanţii la atelier, elevi ai clasei a III-a C, coordonaţi de dna prof. Steluţa Arghiroiu, de la Şcoala Gimnazială nr.

TÂRGUL PÂINEA ŞI VINUL (20-22 SEPTEMBRIE 2019)

   La Muzeul Naţional al Agriculturii a avut loc, în perioada 20-22 septembrie 2019, Târgul  Pâinea şi Vinul, manifestare complexă, inaugurată prin deschiderea expoziţiei "Pâinea noastră cea de toate zilele" şi lansarea volumului cu acelaşi titlu, realizat sub patronajul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

POVESTEA PÂINII ÎMPLETITE DE COPII

   Protopopiatul Slobozia, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Agriculturii, a organizat manifestarea "Povestea pâinii împletite de copii".